Szeptember végén és október elején végzett az EU valamennyi tagállamában reprezentatív felmérést az Európai Parlament, amelyben a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban négy különböző területre kérdeztek rá. Ezek a következő témák voltak: a lakosság személyes és pénzügyi helyzete, az EU megítélése a Covid-19-járvány kapcsán, az EU költségvetése, valamint a tagállami válaszintézkedésekkel összefüggő benyomások - írja az EUrologus a hvg.hu-n megjelent cikkében.

A felmérés egy részét már korábban nyilvánosságra hozták. Ebből derült ki például, hogy az európaiak 77 és a magyarok 72 százaléka ért egyet, hogy az uniós források felhasználását össze kell kötni a jogállamisági feltételek betartásával. Éppen ez az, ami miatt a magyar és a lengyel kormány jelenleg blokkolja az uniós költségvetést - jegyzi meg az EUrologus.

A magyarok félnek a legjobban a csődtől

A magyarok 44 százaléka mondja azt, hogy a járvány hatásai miatt bevételkiesést szenvedtek el, ez a legmagasabb arány az EU-ban, megelőzve a spanyolokat (42 százalék), a ciprusiakat (41) és a görögöket (40). A lista másik végén Svédország (19), Hollandia (17), Finnország (16) és Dánia (14) van.

Ugyancsak a magyarok körében mondták a legtöbben azt, hogy személyes csőd, fizetésképtelenség fenyegeti őket, a válaszadók 6 százaléka volt ezen az állásponton. Összességében a magyar válaszadók 74 százalékának vagy már érintette, vagy valószínűleg érinteni fogja a jövedelmét a járvány. Bulgáriával együtt nálunk a legmagasabb (15 százalék) azoknak az aránya, akik emiatt nem tudnak megfelelő, minőségi élelmiszert vásárolni.

Egyre népszerűbb az EU

Az idei első, 2020. április-májusi felmérés óta javult az unióval kapcsolatos közvélekedés. Az EU-ról pozitívan vélekedők aránya folyamatosan emelkedett, az áprilisi 31 százalékról 41 százalékra (Magyarországon a szeptember-októberi adat 42 százalék az április-májusi 35,4 százalék után). Ugyanakkor a válaszadók többsége továbbra is elégedetlen a tagállamok közötti szolidaritás mértékével.

Európában és Magyarországon is nőtt azok aránya, akik szerint az uniónak nagyobb hatásköröket kellene adni a hasonló helyzetek kezelésére és ehhez több pénzt is kellene társítani. Az európai válaszadók több mint fele (54 százaléka) szerint a megnövelt uniós büdzsét elsősorban közegészségügyi célokra kellene fordítani (a magyar válaszadók 57 százaléka nyilatkozott így).

A magyarok szerint a korlátozó intézkedések kárt okoznak

Ugyanakkor egy másik kérdéssorból kiderül, hogy amikor a magyarok a hazai korlátozó intézkedéseket értékelik, akkor egyáltalán nem elégedettek azok hatásaival. Amikor azt kellett összevetni, hogy az intézkedések egészségügyi haszna-e a nagyobb, vagy az ezzel járó gazdasági kár, akkor a magyar válaszadók 67 százaléka utóbbit jelölte meg, míg csak 26 százalékuk az egészségügyben tapasztalható előnyöket. Ezzel holtversenyben Bulgáriával az utolsó helyen állunk, ahol 69-26 volt az arány - írja a szakportál a felmérésre hivatkozva.