Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Habár sokan enyhe tünetekkel megúszták a koronavírust, arra kevesen gondolnak, hogy a vírus az agyi működésben is komoly károkat okozhat: a covidon átesett embereknél a fertőzést követő két évben megnőtt a pszichózis, a demencia és más neurológiai zavarok kockázata – derül ki az Oxfordi Egyetem nagyszabású tanulmányából, amelyet a Politico szemlézett.

A csütörtökön közzétett kutatás több mint 1,25 millió, koronavírusból felépült beteg adatainak elemzése után jutott arra, hogy a fertőzés hosszútávon komoly károkat okozhat a központi idegrendszerben. A kognitív betegségek kockázata jelentősen nagyobb, mint más légúti fertőzéseknél, hasonlóan a szorongásos és depressziós tünetekhez. Jó hír viszont, hogy az utóbbi jellemzően két hónapon belül enyhül – állapítja meg tanulmány.

Memóriazavarokat okozhat, a gyermekeket is érinti

Fontos eredményre jutottak a köznyelvben "ködös agyként" hívott tünetegyüttesnél, amely jobbára memória- és koncentrációs zavarokkal, vagy a kognitív teljesítmény romlásával jár, és amit sokan hónapokkal a megfertőződés után is tapasztalnak. A kutatás szerint a felnőttek 16 százalékkal nagyobb arányban szenvednek ettől, mint a más légúti betegségekből lábadozók. A 65 év felettieknél pedig a pszichózis és a demencia esetében számoltak be növekvő kockázatról.  

A főként amerikai betegektől származó adatok azt mutatják, hogy a kiskorúak is érintettek: a koronavíruson túljutó gyermekek körében kétszer nagyobb az epilepszia kockázata, és háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki pszichotikus zavar, mint más légúti betegségeknél. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a covid után összességében a legtöbb neurológiai probléma alacsonyabb eséllyel jelentkezik a gyermekeknél, mint a felnőtteknél. 

A Lancet Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent írás az első, amely a Covid-19 tartós neurológiai és pszichiátriai hatásait próbálta feltérképezni. Bár jelentős megállapításokra jutottak, Jonathan Rogers és Glyn Lewis, a University College London munkatársai kísérő kommentárjukban azt is megjegyzik, hogy további kutatásokra is szükség az eredmények igazolásához.