Úgy tűnik, a nyugat-európai a nagy „omikron-hullám” letört, és bár vannak ingadozások, jelentősebb felfutás egyelőre nem látszik. Illetve egy érdekes jelenség éppen az elmúlt hetekben jelent meg, úgy tűnik, az omikronhullám kétcsúcsú lesz. Ennek jelei Magyarországon is  látszottak a napokban az esetszámok egyelőre mérsékelt emelkedése kapcsán - mondta a 24.hu-nak Dr. Kemenesi Gábor virológussal, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa. 

Szerinte a kiszámíthatatlan jelenségek miatt a legfontosabb feladat most az oltásokkal elért védelem fokozása, egyre inkább a negyedik dózis minél szélesebb körű beadatásán kell gondolkodni. Főleg az idősebb korosztályok védelme fontos, esetükben hamarabb bekövetkezik az úgynevezett immunmemória-vesztés, amit az ismétlőoltásokkal lehet korrigálni. Ez a változó és kiszámíthatatlan helyzetben nagyon lényeges.  

A szakember szerint az időtényezőt is figyelembe véve az omikronnal szemben két oltás nem elég, legalább három szükséges a megfelelő mértékű immunizációhoz.