A legfrissebb adatok szerint 11 760 ember van kórházban és 1467-en vannak lélegeztetőgépen koronavírus okozta betegség miatt.

Testileg és lelkileg is kimerültek az óriási terheléstől az orvosok és az ápolók is - mondta az RTL Híradónak egy neve elhallgatását kérő orvos, aki az egyik Covid-intenzív osztályon dolgozik. Folyamatosan érkeznek hozzájuk más területekről orvosok, hogy besegítsenek, és folyamatosan próbálják biztosítani, hogy legyen ágy és lélegeztető.

Gulyás Gergely miniszter mai tájékoztatóján arról beszélt, hogy jelenleg 1784 embert kezelnek intenzív osztályon és még 1678 szabad lélegeztetős ágy van, és 500 önkéntes jelentkezett már eddig a kórházakban segíteni. A miniszter szerint az nem igaz, hogy ne lenne elegendő személyi-kapacitás, és az sem, hogy lenne beteg, aki ellátatlanul marad, az egészségügy még több beteg esetén is bírni fogja a terhelést.

Mindenhol sok a beteg, köztük fiatalok is többen, az egészségügyi kapacitás nem a végét járja, hanem már túl van ezen - ezt Zacher Gábor sürgősségi orvos mondta a Klubrádióban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ma arról beszélt, hogy azért sok a beteg, mert az angol vírusvariáns terjed Magyarországon, ami fertőzőképesebb és súlyosabb tüneteket okoz a korábbi koronavírusnál, és egy brit mutánssal fertőzött ember négy másikat tud megfertőzni.