Noha a pedagógusok között átlagosan 90 százalék fölötti az átoltottság, az Inforádió tud olyan kistelepülési iskoláról, ahol a tizenkét fős tanári karból mindössze hárman vannak beoltva, és pénteken, miután megkapták a levelet arról, hogy kötelező lesz az oltás minden pedagógusnak, hárman már fel is mondtak.

Márpedig a munkaerőhiánnyal küzdő köznevelésben minden ember számít, hiszen a nyugdíjazások miatt évente mintegy hatezren kerülnek ki a rendszerből, és közben a felsőoktatásból csak nagyjából kétezer új pedagógus érkezik - mondta  Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az Inforádióban.

Mindenkinek az az érdeke, nemcsak pedagógusnak és diáknak, hanem szülőnek és az egész társadalomnak is, hogy biztonságos körülmények között, de alapvetően jelenléti formában tudják a tanévet elkezdeni, folytatni és befejezni, hiszen ez sokkal biztonságosabban segíti elő a gyerekek fejlődését, előmenetelét, ebben pedig az oltás jelenti a legnagyobb segítséget - hangsúlyozta Horváth Péter a csatornán.

Kétségtelen viszont az is, hogy jelen pillanatban, ha a pedagóguspályán levők közül, ahol egyébként 90 százaléknál is magasabb az átoltottság, fel fognak mondani vagy fizetés nélküli szabadságon töltenek bármekkora időszakot is, akkor minden egyes ember számítani fog, és minden egyes ember hiányozni fog a rendszerből

– fogalmazott az elnök, és hozzátette, egy kisebb testületből ha akár csak egyetlen tanítónő felmond, az ottani helyettesítést nagyon nehéz lesz megoldani.

Összesen az óvodapedagógusokkal együtt 165-170 ezer pedagógus van Magyarországon, de ebben benne van minden intézmény, nemcsak az állami fenntartásúak (viszont a 90 százalékos átoltottsági adat és a rendelkezés is csak az állami óvodákra, iskolákra vonatkozik).

Az állami fenntartásban dolgozók száma százezres nagyságrendű, ha a 10 százaléknyi kollégából, aki nem átoltott, egyik sem venné fel az oltást, az teljesen tragikus következményekkel járna szinte minden egyes régióban. Bízom abban, hogy azért nem lesz ennyi

– mondta Horváth Péter, aki egyben a Révai Miklós Gimnázium igazgatója is.