Bangóné Borbély Ildikó július 20-án intézett írásbeli kérdést Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterhez, hogy megtudja, hogy milyen típusú és hány darab lélegeztetőgépet vásárolt a kormány abból a több, mint 300 milliárd forintból, amelyet Menczer Tamás államtitkár egy korábbi nyilatkozatában említett. Az MSZP képviselője a gépek egységárára, a beszállítók kiválasztásának szempontjaira is kíváncsi volt, továbbá arra is rákérdezett, hogy a beszerzett gépek közül mennyi van jelenleg a raktárakban, mennyi került kihelyezésre magyarországi kórházakban és mennyi került ezekből külföldre - írta a portál.

Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára augusztus 4-én a következőket válaszolta:

Az árral kapcsolatban tájékoztatom Tisztelt Képviselő Asszonyt, hogy ebben az esetben szokatlan, de logikus módon a mennyiség nem árcsökkentő, hanem árnövelő hatással bírt. Ez egészen egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy ha valaki többet akart venni, akkor többet kellett fizetnie.

Menczer Tamás külügyi államtitkár június 25-én közölte, hogy a Külügyminisztérium száz százalékkal túlteljesítette a lélegeztetőgép-beszerzést, mivel óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért - és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik - több mint 16 ezret rendeltek azért, hogy 10 ezer biztosan beérkezzen. A megrendelt gépek összesen 300 milliárd forintba kerültek az államtitkár szerint - idézi fel az előzményeket a portál.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még aznap a Kormányinfón azt mondta, hogy azokat a gépeket, amikre nincs szükség, könnyen el lehet majd adni.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy kalkulált, hogy ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg a járványban, akkor 8 ezer lélegeztetőgépre lesz szükség.