A gyógyszerfejlesztést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be több kormányzati intézkedéssel együtt péntek este, köztük van az iskolák bezárása, a digitális oktatás bevezetése.

z új koronavírus által okozott megbetegedés kezelésére a szakirodalom alapján egy fúziós fehérje lehet a leginkább alkalmas - írta az ITM. Ahogy minden gyógyszerkutatás, a terápiás fehérje fejlesztése is időigényes. A folyamatnak maradéktalanul meg kell felelnie a hatóságok által előírt szigorú követelményeknek.

Eredményes készítményfejlesztés esetén is évekig tarthat, amíg a készítmény piacra kerül. Ha azonban a projekt a rendkívül éles nemzetközi versenyben sikerrel jár, akár több évtizedre is megalapozhatja a koronavírus és az ahhoz hasonló megbetegedések kezelését Magyarországon.

Az ITM készítmény létrehozását a rendelkezésre álló kutatás-fejlesztési forrásokból támogatja.

A konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Immunológiai Tanszéke, tagjai is a hazai felsőoktatási és gyógyszerkutatói szféra meghatározó képviselői. A meginduló munkában részt vesznek a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézete és a Szentágothai János Kutatóközpont komoly szaktudással rendelkező kutatói, virológusai. Az együttműködés vállalati oldalát a hazai gyógyszerkutatásban és biotechnológiai fejlesztésben élen járó, megfelelő gyártási kapacitásokkal rendelkező Richter Gedeon Nyrt. és a biotechnológiai fejlesztéseket nemzetközi szinten végző ImmunoGenes Kft. szakemberei adják - írta a minisztérium közleményében.