Meghalt 21 koronavírus beteg, és újabb 255 magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést - közölte a hétvégi összesített adatokat a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 5 342 379 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 208 619-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Hétfő reggelre 807 045-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 925-re, a gyógyultaké 730 588-ra emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 46 532. Kórházban 406 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 5567-en vannak, a mintavételek száma 5 991 170-re nőtt.

A megadott kétnapos, hétvégi adatok alapján a kórházi betegek 4,75 százaléka halt meg a betegségben péntekhez képest, ami rekord arányt mutat, de figyelembe véve a két napot, átlagolva is magas, 2,375 százalék látszik. 

Az előző hétvégén összesen 437 fertőzést és 36 áldozatot regisztráltak.

Már Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns (hivatalosabb nevén delta variáns), a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlaponm, ahol már a 12-15 éves gyermekeket is lehet regisztrálni védőoltásra, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható, de egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető.

A kormányzati honlap felhívta a figyelmet arra is, hogy az oltást igazoló alkalmazás, amely kiváltja a védettségi igazolványt, mobiltelefonra ingyenes letölthető.

A foci szurkolók örülhetnek: közterületen felállított kivetítőkön a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek, arra a vendéglátó teraszokra vonatkozó szabályok irányadóak. Ennek értelmében védettségi igazolvány nélkül is lehet ott tartózkodni, és élvezni a foci Eb-t.