A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma - közölte a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portál szerint szombat reggelre 9444 az új fertőzöttet azonosítottak be, ezzel a járvány kezdete óta összesen 507 627 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 163 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 790 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 349 530 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 141 307 főre emelkedett.

Kórházba egy nap alatt 179 beteg került be, így az ott ápolt betegek száma 8897 főre emelkedett. Közülük 989-en vannak lélegeztetőgépen, ami azt jelenti, hogy egy nap alatt 40 fővel nőtt a lélegeztetőgépre kerültek száma.

Az elmúlt 24 órában 41 845 tesztet végeztek, amelynek 22,57 százaléka bizonyult pozitívnak. Ez azt is jelenti, hogy a magyar hatóságok továbbra sem végeznek elegendő tesztet, miután a pozitivitási arány több mint 4,5-szerese a WHO ajánlásának. Az egészségügyi szervezet szerint a 5 százalék feletti mutató elégtelen mértékű tesztelést jelez, illetve az ez alatti érték jelenti azt, hogy ellenőrzés alatt tartható a járvány. A magyar pozitivitási arány jócskán meghaladja a WHO maximális határként megszabott 12 százalékos értékét is.

Folyamatosan zajlanak az oltások is, a beoltottak száma 1 293 414 fő, ebből 377 343-an már a második oltást is megkapták. Az elmúlt 24 órában az előző nap 104 536 fős adatához képest kevesebben, 89 236-an kaptak oltást.

A háziorvosok AstraZeneca-vakcinát kaptak ezen a héten, amellyel az operatív törzs kérésére a még be nem oltott, regisztrált időseket oltják. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik.

A kormányzati portál közlése szerint a kórházi oltópontokon vasárnapig a 60 év alatti krónikus betegeket is oltják AstraZenecával, az érintettek erre SMS-ben kaptak behívót.

Mivel a járvány rendkívül intenzíven terjed, a kormány azt kérti, hogy a hosszú hétvégén is kerüljék azokat a helyeket, ahol nagyobb esélye lehet a fertőzésnek.