Karácsony Gergely szerdán a fővárosi intézmények vezetőivel találkozott és megtartották a Budapesti Egészségügyi Fórum (BEF) alakuló ülését - írja a főpolgármester a Facebookon. A téma természetesen a koronavírus volt.

Karácsony szerint nem megy olajozottan a kommunikáció a főváros és az operatív törzs között. "Tisztában vagyok az operatív törzs leterheltségével és kiemelt felelősségével, de nem könnyíti meg a budapesti felkészülést és a szükséges intézkedésekről szóló gyors döntéseket, hogy a főjegyző által írt hivatalos levélre, benne sok kérdésre, a mai napig nem kaptunk választ. A kerületi vezetők is több olyan jogos kérdést, igényt vetettek fel, amelyek a kormány kompetenciájába tartoznak." - fogalmaz a főpolgármester.

Fővárosi hatáskörben eddig a következő döntéseket hozták:

  • A BKV járatain az eddigi fokozott fertőtlenítés gyakoriságát tovább növelik.
  • A dolgozóikat rendszeresen tájékoztatják az óvintézkedésekről.
  • A BKK határozatlan időre felfüggeszti az elsőajtós felszállásra vonatkozó szabályokat, vagyis a a járműveken minden ajtón fel lehet szállni az utasoknak, elkerülve így az esetleges tumultusokat.
  • A már utcán lévő tájékoztató kampányt angolul is elérhetővé teszik.
  • A hajléktalanellátó intézményeink számára külön protokollt dolgoznak ki.
  • Az intézményeket felkészítették arra, hogy a kormány döntése esetén azonnali hatállyal felfüggesszék működésüket, rendezvényeiket. Ez érinti mindenekelőtt a budapesti színházakat, a mozihálózatot, a múzeumokat, egyéb intézményeket.
  • Kérik a kormányt, hogy a Budapestre tervezett nagylétszámú rendezvények esetén kellő időben adjon világos iránymutatást a szervezőknek, fenntartóknak. Ennek keretében a szervezőknél szorgalmazzák, hogy mielőbb szülessen végleges döntés a Giro d'Italia kerékpárosverseny magyarországi és budapesti szakaszának elhalasztásáról.