Alig néhány nappal a május 4-i érettségi előtt elmondható, hogy az érettségi biztonsága, jogszerűsége, szakmaisága és a diákok közti egyenlőség nem tud érvényesülni hétfőn - hívja fel a figyelmet a PDSZ.

A lakosság átfertőzöttsége becslések alapján nem éri el az egy százalékot. Ez az érettségizőkre és a vizsgákon résztvevőkre nézve 900 embert jelent, akik haza is viszik ezt a betegséget, ezzel megbetegítve - ha a konzervatív számításnál maradunk - még legalább egy, de inkább több embert. Ha 2000 beteggel számolunk, abból 30 százalék - a krónikus betegek - súlyos lefolyású betegségre számíthatnak, ebből a hatszáz főből - a kormányzat saját statisztikái szerint - nagyjából háromszáz igényel majd kórházi ellátást, fele pedig várhatóan a legsúlyosabb következményekkel kell szembenézzen - számol a PDSZ.

A szakszervezet szerint ezekre a kockázatokra fel kellett volna hívni az érintettek figyelmét.

Álláspontjuk szerint a májusi érettségi jogi szempontból is több sebből vérzik. Az érettségi lebonyolítását jogszabály szabályozza. Amennyiben a jogszabálynak nem megfelelő módon alakul a szervezés, úgy annak eredménye támadható. Márpedig a szervezéssel kapcsolatban számos visszásság merül fel:

  • A felügyelő tanárok nem lehetnek képzetlenek - mégis diákok, kormányhivatali tisztségviselők is szóba jöttek felügyelőként.
  • A felügyelő tanárok nem kapták kézhez határidőn belül megbízásaikat.
  • A diákok nem kapták meg időben értesítéseiket - holott erről is jogszabály rendelkezik.
  • Érettségi elnökökkel is rosszul áll a szervezés

Ilyen körülmények között sok helyen egyszerűen jogszerűtlenül történik az érettségiztetés - írják.

A járványhelyzet és a dátum miatti bizonytalanság álláspontjuk szerint megzavarta a diákok felkészülését. Ezzel szemben az szolgálta volna  az érdekeiket, ha egy késő nyári-őszi időpontra hirdették volna meg az írásbelit - ha már feltétlenül ragaszkodnak hozzá -, majd az azt megelőző hetekben döntöttek volna arról, hogy biztonságos-e már annak lebonyolítása, vagy esetleg érdemes-e valamelyik alternatív lebonyolítási módszerhez nyúlni - véli a PDSZ.

A szervezési problémákat között megemlítik, hogy a fertőtlenítés nem valamilyen jól bejáratott megoldással, szakemberek bevonásával történik, hanem sok helyen a tanároknak kell alkoholos permettel nekik kell körbejárniuk az osztályokat és "fertőtleníteniük" . Mindenféle képzés, előzetes oktatás vagy védőfelszerelés nélkül.

Ugyanígy kérdéseket vet fel a diákok által használt eszközök fertőtlenítése is, amelyről a PDSZ szerint nem sikerült koherens útmutatást adni. A dolgozatokat az államtitkár szerint 24 óráig "pihentetni" fogják a javítás megkezdése előtt, de például a bíróságokon, ügyészségeken 7 napot "ülnek" a levelek, rendőrségeken, tűzoltóságokon 48 órát. Úgy tűnik, az oktatásban hamarabb elpusztulnak a vírusok - vetik fel.