Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cikkünk folyamatosan frissül...

A vizsgázók 97 százaléka érettségizni akar, de aki az utolsó pillanatban meggondolja magát, nem kell semmilyen szankcióra számítania - mondta az államtitkár. Nem lesz központi lázmérés, a diákoknak maszkot, a tanároknak maszkot és kesztyűt, az intézményeknek fertőtlenítőt biztosítanak.

Csak írásbeli lesz, ezzel a személyes kontaktus a felére csökken. A vizsgák 9-kor kezdőnek, a tömegközlekedési járatokat sűrítik.

Legfeljebb 10 vizsgázó lehet egy teremben és legalább 1,5 métert kell tartani közöttük.  ,

A dolgozatokat egy napig pihentetik, ezzel fertőtlenítik, a vírus ugyanis papíron 24 óráig marad fertőzőképes.

A jelenleg külföldön tartózkodók érettségizőket is beengedik a határon, és a tizennégy napos karantén alól is menetsülnek a vizsga érdekében.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt 24 óra számait sorolva elmondta: 2727-re nőtt a fertőzöttek, 300-ra az elhunytak száma. A 300 főből 278-an már betöltötték a 61. életévüket, az 51-60 éves korosztályhoz tartoztak 13-an, 7 fő volt  41-50 év közötti, és 2  31-40 év közötti.

Összesen 25 kórházban 983 főt ápolnak, 675 beteget Budapesten.

Eddig összesen 27 idősotthonban ütötte fel a fejét a vírus, az otthonokban zajlik az ellenőrzés, jövő héten már érkeznek az eredmények.

Egy új rendelet lehetővé tette a gyógyászati segédeszközök elektronikus felírását és könnyített kiváltását - mondta el Müller Cecília.

A hétfőn kezdődő érettségikkel kapcsolatban megjegyezte, azok szerinte biztonságosan lebonyolíthatók.

A magatartási szabályszegésekről beszámoló Kiss Róbert rendőr alezredestől, az operatív törzs munkatársától megtudtuk, az elmúlt 24 órában 696 házi karantént rendeltek el, így ma összesen 10071 ilyen határozat van érvényben. A hatósági házi karantén szabályait az elmúlt 24 órában 16-szor, március 12-e óta összesen 1325 alkalommal szegték meg.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • A kijárási korlátozások enyhítése után megugorhat a fertőzések száma. A mostani egy kiegyensúlyozott helyzet, közel egy hete nem nő a napi fertőződések száma, ez biztató és lehetőséget ad bizonyos fokú lazításra. A több találkozással azonban a fertőződések száma növekedhet.
  • Országszert 27 idősotthonban találtak pozitív eseteket. Összesen 87 dolgozónál és 628 ápoltnál igazolták a fertőzést. Kórházban ápolnak 317 főt, 66 az elhunytak, 24 a gyógyultak száma.
  • A Zala megyei fertőzöttek számának hirtelen növekedése mögött zárt közösségekben - idősotthon, kórházi osztály - talált fertőzések állhatnak.
  • A külföldről hazaérkező magyarok a határon kapnak arról papírt, hogy 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, kivéve, ha igazolással rendelkeznek arról, hogy tünetmentesek, és a hazaérkezés előtt 14 napig járványügyi elzárás alatt álltak.
  • A tatabányai kórházban csak úgy lehet elvégezni a megfelelő vizsgálatokat, és az infekciókontroll intézkedéseket, ha az intézmény nem fogad kívülről beteget, ezért a győri, a székesfehérvári és az esztergomi kórházat jelölték ki helyettesítésre. A helyettesítő intézményekről az NNK honlapján találnak adatokat a betegek.
  • A legheroikusabb küzdelem az egészségügyi intézményekben zajlik, a koronavírusos betegek fogadására kijelölt kórházakban az óvintézkedések maximális betartása mellett  is előfordulhat a vírus átadása.
  • Az egészségügyi világszervezet (WHO) tesztelési elvárásai kifogástalanok, a legmegbízhatóbb eredmény, ami a diagnózis felállítását segíti, a PCR teszt, a vérteszt pedig az ellenanyag szintjét mutatja ki. Nagyon nagy jelentőségű a négy egyetem által induló tesztelés, ennek az eredményeivel lehet nyomon követni a járványgörbe alakulását és időben lehet dönteni a korlátozásokról, vagy lazításokról. Müller Cecília várakozásai szerint a lakossági tesztelés bőven 1 százalék alatti átfertőződést fog mutatni.

Újabb 79 betegnél igazolódott a koronavírus-fertőzés, ezzel 2727 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 9 krónikus beteg, így eddig összesen 300-an haltak meg a fertőződéssel összefüggésben, 536-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.