Ivo Vondrák, a csehországi Morva-sziléziai kerület kormányzója elmondta, a szállító cég tájékoztatása szerint  Budapesten lefoglalták a maszkszállítmányt. Egyelőre diplomáciai megerősítést nem kapott erről, de a portál beszámolója szerint úgy fogalmazott, "úgy látszik, elvesztettük a szállítmányt". A védőeszközök piacán szerinte ez nem is egyedülálló eset.

Bial Tibor magyar nagykövet felajánlotta segítségét, de azt is megjegyezte, hogy Vondrák jelezte neki, nem annyira sürgős az ügy. A csehek szombaton egy hétmillió, százszor mosható maszkból álló szállítmányt kaphatnak Kínából, így Vondrák szerint pótolni tudják azt a kiesést, amit a lefoglalt szállítmány okozott.

Az Idnes szerint vagy egy magyar cég is részt vett a szállításban, és ezért foglalhatták le a vámosok az árut, vagy az történt, hogy az exportáló cégtől a magyarok is rendeltek nagy tételben maszkokat, de az nem érkezett meg, ezért tartoztatták fel a cseheknek szánt szállítmányt.

A magyarok hivatalosan cáfolják a hírt

A hírrel kapcsolatban szombaton a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője is azt közölte, hogy nem foglaltak le Csehországba tartó egészségügyi maszkokat tartalmazó szállítmányt.