Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új fázisba lépett a koronavírus elleni védekezés - mondta Lakatos Tibor, a Koronavírus elleni Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján. Tegnap kihirdették a 46/2020-as rendelet, ami meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Az ezredes ezeket ismét felsorolta:

  • Vendéglátóüzletekben délután 15:00 és reggel 6:00 óra között tilos ott tartózkodni, az megrendelt ételt át lehet venni ezután is.
  • Tilosak a zenés táncos rendezvények, és ezek helyszínén tartózkodás.
  • Sportrendezvényeket nézők nélkül, zártan lehet megtartani.
  • Mozi, múzeum, könyvtár zárva -  idézte a rendelet részelteit Lakatos Tibor.
  • Bizonyos üzletek kivételével - élelmiszer, illatszer drogéria, vegyiáru, higiéniai papírtermék, gyógyszertár, gyógyászati segédeszközbolt, benzinkút, dohánybolt - bezár. A bezárás szolgáltatásokra jelenleg nem vonatkozik.

Új szabály, hogy a szabályokat megsértők ötezer és 500 ezer forint közötti büntetést kapnak szabálysértésért.

A rendőrség  felhatalmazás hogy a rendőrségi törvény szerint járjon el a szabályszegőkkel szemben.

A beutazási korlátozásokról elhangzott, a magyar állampolgárok korlátozás nélkül jöhetnek, a WHO által gócpontnak minősített országokból érkezőknek kötelező a hatósági házi karantén. Az éjféli határzártól 12-ig közel 600 személyt fordítottak vissza, 1300-an jöhettek be.

Hegyeshalomnál fennakadást okozott az átutazó román, bolgár vendégmunkások akciója, ezért az a megállapodás született, hogy a román és a bolgár állampolgárok ma este 21-24 óra között, a román állampolgárok pedig 0 óra és hajnali 5 óra között használhatják az áruszállításra kijelölt útvonalat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy Magyarországon először az NNK nemzeti biztonsági laboratóriumában Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni a koronavírust. Ezzel lehetőség nyílik a hazai vakcina fejlesztésére is, a vírus működésének megismerésére, vírusellenes szerek előállítására - sorolta Müller Cecília. Ám, hogy valójában ebből mikor lesz ellenszer, arra nincs válasz, több évet is igénybe vehet.

A halasztott beavatkozásokkal kapcsolatos kérdésre Müller Cecília azt mondta, daganatos beteg kezelése nem tartozik ide, ha valaki ilyet tapasztal, az jelentse az NNK-ban. Halaszthatónak az olyan beavatkozásokat nevezte, mint például a térdprotézis.

Két fertőzött van súlyos állapotban

Lapunk kérdésére kifejtette, két beteg van súlyos állapotban, az ellátórendszerben pedig összesen 2000 lélegeztető gép áll rendelkezésre. továbbiak beszerzése pedig folyamatban van.

A tisztifőorvos ismételten figyelmeztetett az idősek fokozott veszélyeztetettségére, ezért továbbra is azt kérik, hogy a 70 éven felüliek maradjanak otthon. Elmondta, a vírus mellett csalók, nyerészkedők is veszélyeztetik az időseket hamis ígéretekkel.

Jelenleg 50 beteg van, a következő napokban azonban sokszorozódhat a számuk, hiszen minden fertőzött további 2-3 embernek adhatja át a kórt, így napokon belül több szára nőhet ez a szám.  Ezért folyamatosan alakítják át az egészségügyi ellátórendszert és készülnek a súlyos esetekre.

Sokan keresik meg kérdésekkel az NNK-t ezekre a sajtótájékoztatón válaszolt a tisztifőorvos.

  • Szabadban lehet sportolni annak, akinek nincs tünete, egészséges, és ne legyenek sokan.
  • Kirándulni is lehet, de nem csoportosan.
  • Az oltási rendbe tartozó oltásokat be kell adatni.
  • Az iskolai kampányoltásokat viszont át kell szervezni.
  • A foglalkozás egészségügyi vizsgálatoknál a szűrések halaszthatók.
  • Továbbra is lehetséges az apás szülés.

A járványügyi helyzetre való tekintettel az NNK laboratóriuma rövid időn belül elérhetővé teszi a vírus élő és nem élő formáját a hazai és a nemzetközi kutatók számára.

Az újságírók azon kérdésére, hogy miért nem teszik közzé a fertőzöttek megyei számait, illetve korát, mikor ezt az összes európai ország közli, Müller Cecília azt mondta,

mi tudjuk, hol vannak a fertőzöttek, ismerjük az életkorukat és őket vizsgáljuk. A járvány után részletes elemzéseket készítünk, és akkor név nélkül rendelkezésre állnak majd az adatok. Nem riogatni szeretnénk, hanem megelőzni. Mindenki tartsa be a higiénés rendszabályokat

- fogalmazott a tisztifőorvos.

A tömeges teszteléssel kapcsolatban kifejtette, szélesítik a vizsgálatok körét. A tisztifőorvos cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy kiskorú is lenne fertőzöttek között.

A parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén elhangzott, hogy mobiltesztelő pontokat állítanak föl, erről azonban további konkrétumokat nem mondott a tisztifőorvos. Annyit tett hozzá, hogy több szálon, párhuzamosan bővítik a lehetőségeket, és a mentőket is bevonják.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatainak befogadását firtató kérdésre annyit válaszolt, jó a kapcsolat a MOK-kal és minden javaslatra nyitottak.

Elhangzott még:

Az országgyűlési képviselők tesztelése nincs napirenden, az országgyűlés ülésezéséről pedig maga  testület dönt

A járvány gazdasági kárenyhítésével az erre létrehozott akciócsoport foglalkozik.