Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cikkünk folyamatosan frissül....

A 11 elhunyt is az eddig jellemző krónikus betegségekkel küzdő időskorú beteg volt, egyetlen kivétellel, egy 49 éves férfi is belehalt a betegségbe, aki egyéb megbetegedések miatt tartozott a kockázati csoportba - mondta Müller Cecília.

Napról napra nő a gyógyultak száma, már 94-n távoztak otthonukba, s jól van az a két ember is, akit korábban levettek a lélegeztetőgépről.

Az elmúlt napokban az idősotthonokra terelődött a fókusz, az elhunyt 11 beteg közül 4-en a Pesti úti otthon lakói voltak, de nem csak a Pesti úti otthon lakói veszélyeztettek, hanem minden idősotthonban fokozott a kockázat.

A Pesti úti otthonban tovább folytatódik a vizsgálat, az összes lakót és dolgozót tesztelik, a lakók több mint fele már túl van ezen, intézkedéseket vezettek be és pótolják a hiányosságokat.

A tapasztalatok szerint az idősotthonokban sérelmet szenvedett az egészségügyi ellátás, ennek az ellenőrzésére fognak fókuszálni a következő időben - mondta Müller Cecília.

A járvány rendőrségi intézkedéseiről Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta: egyre többen szegik meg a kijárási korlátozással kapcsolatos szabályokat. Mostanáig csaknem 6 ezer szabálysértés miatt kellett intézkedniük rendőröknek, Budapesten 357-re emelkedett a szabálysértési feljelentések száma.

Az újságírók kérdéseire adott válaszokból kiderült még:

  • Az idősotthonok ellenőrzésénél elsősorban az egészségügyi ellátásra fognak  fókuszálni, az információk szerint ugyanis ez nem volt megfelelő.
  • Más országok tapasztalatai alapján az látszik, hogy nemigen kerülhető el a tömeges megfertőződés.
  • A védőeszközök lopása kiemelt büntetési tétel.
  • Ha a szomszéd nem tartja be a magatartási szabályokat, bulit rendez,  be lehet jelenteni.
  • Az OMSZ gyorstesztjét kérdéses esetben garat- és orrváladék vizsgálattal ellenőrzik.
  • Az ellátórendszer folyamatos átalakulás alatt áll, a sürgős beavatkozásokat azonban most is el kell végezni. Az ezzel kapcsolatos panaszokkal első körben az intézmény vezetőjéhez, majd a betegjogi képviselőhöz és az NNK-hoz lehet fordulni.
  • A háziorvosi szolgálat jól működik, erről a területről nem érkezett panaszbejelentés.
  • Virológusok észlelték a vírus apró változásait, de ennek nincs jelentősége a járvány szempontjából.
  • A már kijelöl 7 PCR vizsgálatot végző, akkreditált labor mellé tegnap 8-ként kijelölték a Korányi laborját is, ez a kapacitás egyelőre elég a napi mintavételek vizsgálatára. (Most az NNK, a 4 egyetem, a Dél-pesti Centrumkórház, Győr és a Korányi végezheti a tesztelést.)