Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újabb 8 elhunyt is krónikus betegségekkel küzdött.

A laborvizsgálatok száma jelentősen nő, már közel 32 ezer vizsgálatot végeztek el a kijelölt laboratóriumok, de ehhez hozzátevődnek azok a vizsgálatok, amelyeket az Országos Mentőszolgálatok dolgozói végeznek és számos más egyéb laboratóriumban is folynak vizsgálatok - mondta Müller Cecília.

A Pesti úti idősek otthonában további 56 fő pozitivitását regisztrálták, az időseket kórházba vitték, a Korányi kórház, a  Bajcsy és a Szent János kórház  fogadta be őket. Jó az általános állapotuk, sokan tünetszegények, vagy tünetmentesek, senki közülük nincs intenzív osztályon, vagy lélegeztetőgépen. Azért szállították őket kórházba, hogy ha hirtelen állapotromlás következne be, az ellátóhelyen legyenek.

Jön a zárófertőtlenítés a Pesti úton

A lépéssel megcsappant az otthonbeli létszám, az ott maradókat el tudják különíteni egy szárnyban, az otthon többi részén pedig megkezdődhet holnap a zárófertőtlenítés, amelyhez a honvédséget is bevonják - mondta a tisztifőorvos.

Az, hogy ez a betegség hogyan került be az intézménybe, illetve akármelyik másikba és hogy az emberek hogyan kapják és kitől el a fertőző megbetegedést, egymástól, egymás között hogyan terjed, ez most már nagyon kevéssé utolérhető

- fogalmazott Müller Cecília. Erre nem lehet választ adni, hiszen mindenhol ott van a vírus. Egy fertőző megbetegedést bárki hordozhat és bárki átadhatja - tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, korábban értesültek  - és az egész szakma felfigyelt rá - egy, az intézményben dolgozó pozitivitásáról. A járványügyi rendszerben ez volt az első regisztrált eset. Szavai szerint semmiképpen nem kizárt, hogy bármilyen úton módon bekerülhetett a vírus, akár egy zárlatot megelőző időszakból, akár bármi más úton módon. Úgy vélte, a zárlatot követően ez már nem történhetett meg elvileg, remélik, hogy így is volt, és minden előírt szabályt betartottak.

Napi 8 órás orvost kell alkalmazni 200 fő fölött

A tisztifőorvos megerősítette, rendkívül fontos hogy az egészségügyi ellátás ezeken a helyeken biztosított legyen. Jogszabályban foglalt minimumfeltételek szerint a 200 főnél nagyobb létszámú otthonokban 8 órás, főfoglalkozású orvost kell alkalmazni, 100-200 fő között heti 6 órában, 100 fő alatt heti 4 órában kell biztosítani az orvost. Járványos időszakban pedig fokozottabban kell az ellátásra koncentrálni.

Elmondta, korábban értesültek róla, hogy ebben az otthonban problémák voltak, amit visszamenőleg is ki fog vizsgáltatni, hogy volt-e olyan hiba, ellátási zavar ami a korai felfedezést akadályozhatta volna.

Hangsúlyozta a dolgozók oktatásának, és a fertőtlenítőszerek rendelkezésre állásának és használatának fontosságát, amit ellenőriztetni fog.

Húsvéti figyelmeztetés

A húsvéttal kapcsolatban a tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, a stresszt ne kezeljük túlevéssel.

Kiss Róbert, az operatív törzs munkatársa a védőeszközellátással és a korlátozások be nem tartásával kapcsolatban sorolt számokat.

  • Tegnap és ma 5 teherszállító repülő érkezett védőfelszerelésekkel, 4 Kínából egy Dél-Koreából. Összesen 5,1 millió maszk, 20 ezer teszt, 5000 kesztyű érkezett az országba.
  • Több mint tízezer szabálysértés történt.
  • Budapesten pénteken 941 szabálysértés, ez volt eddig a legtöbb.

Egy koronavírus-fertőzött beteg pénteken engedély nélkül elhagyta az Uzsoki kórházat, később visszament; a XIV. kerületi rendőrkapitányság büntetőeljárást indított ellene.