Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egészségügy ebben a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát, s ugyanezt várja el a kormánytól, azaz biztosítsa a megfelelő védelmet nyújtó védőeszközöket az egészségügyi személyzetnek - mondta Kincses Gyula MOK elnök, kiemelve, hogy a sebészi maszk, amit a háziorvosok kaptak, csak a fertőzés továbbadását tudja megakadályozni, a fertőzés ellen nem nyújt védelmet.

Neuralgikus pont

A megfelelő védőeszköz biztosítása mellett arra is fel kell készülni, hogy a járvány egyfelől szükségszerűen bevételcsökkenést okoz a kórházakban a halasztható beavatkozások elmaradása miatt, ugyanakkor a járványügyi helyzet rengeteg plusz költséget is jelent, amit a kormányzatnak át kell vállalnia - hangsúlyozta Kincses.

Az ellátás másik neauralgikus pontja a személyzet hiánya, hiába van például elegendő lélegeztetőgép, ha hiányzik a hozzá megfelelő személyzet - fejtegette, ezért az az időszak különösen alkalmas rá, hogy a kormány biztosítsa a dolgozók itthon és pályán tartását szolgáló bért - fejtegette a MOK elnöke, hozzátéve, hogy most folynak a bértárgyalások, s kormányt a MOK bértábla javaslatának elfogadására kérik.

Kincses kiemelte, a járvány alatt a MOK semmilyen, a betegellátás folyamatosságát veszélyeztető akciót nem kezdeményez, ugyanakkor megkezdik az önként vállalt túlmunka felmondás letétbe helyezésének szervezését.

Maszkhiány a rendelőkben és a kórházakban

A háziorvosok számára nem csak az jelent fokozott kockázatot a koronavírusos időszakban, hogy a megkapott 50 sebészeti maszk nem biztosítja a védelmüket, hanem a korfájuk miatt is különösen veszélyeztetettek, 50 százalékuk a 60 feletti korosztályba tartozik, de a biológiai koruk még ennél is több a túlterheltségük miatt - tette hozzá Lénárd Rita MOK alelnök. A kórházi látogatási tilalom pedig a szakdolgozókra ró a korábbinál sokkal nagyobb terhet.

Lénárd Rita a lakossági tájékoztatás hiányára is felhívta a figyelmet, szerinte a kormánynak erre is sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani, tömegközlekedési eszközökön, megállókban ki kellene helyezni ismertetőket.

Az orvoskar derékhadának távozása keltette szakemberhiány miatt eddig is nagyon bizonytalan volt a betegellátás és veszélyeztetett a betegbiztonság, most pedig az idős, rengeteg túlórával túlterhelt kollégákat kell a frontvonalba küldeni - fogalmazott az alelnök.

Már eddig is hatalmas hiánnyal működött a rendszer, különösen a sürgősségi és aneszteziológiai területen - erősítette meg Svéd Tamás, MOK titkár, aki szerint ha nem sikerül eléggé lelassítani a járványt, akkor nem gépek, hanem a személyzet hiánya miatt nem fognak tudni helytállni a túlterhelt szakemberek.

Betegbiztonságot veszélyeztet a szakemberhiány

Álmos Péter alelnök a munkaerőhiány okait fejtegetve elmondta, egy két hete végzett felmérés szerint a most végzők 30 százaléka gondolkodik abban, hogy elhagyja az országot. A szerkezeti problémák, a bérezés és a hálapénz okozza a legnagyobb bajt, ma, aki kezdőként beáll a rendszerbe, nettó 900 forint, szakorvosként pedig nettó 1700 forint az órabére. Ezért dolgoznak párhuzamos állásokban az orvosok, ami miatt kimerültek, és halmozottan küzdenek rákkal, családi problémákkal, mindez súlyos  betegbiztonsági kérdéseket vet fel.

Ezért javasolja a MOK a kezdőknek 2400 forintos, a fiatal szakorvosoknak  4100 forintos nettó órabéreket. Ha sikerült elfogadtatni ezt a bértáblát, akkor a hálapénz egy év múlva kivezethető a rendszerből, az orvosokat vissza lehetne hívni, a végzősök 95 százaléka pedig itthon képzelné el  jövőjét - álltja a MOK elnöksége. Javaslatukhoz - a járványhelyzet elmúltával - a társadalom támogatását is kérik. Ha a kormány ebben nem lesz partner, a járvány elmúltával élesítik az önkéntes túlmunka felmondásokat.

A betegek érdekében összefogásra van szükség, hangsúlyozta Kincses Gyula, hozzátéve, hogy a kormánynak a feltételek biztosításában,  van szerepe.

A megfelelő védőeszközök hiánya globális probléma, épp ezért a beszerzését nem lehet az orvosokra terhelni, a kormánynak kell fokozott erőfeszítéseket tenni, illetve az ellátást koncentrálni, hogy koronavírus ellátóhelyeken álljon rendelkezésre a szükséges mennyiség. Jelenleg ugyanis noha az érintett kórházakban rendelkezésre áll az FFP3-as maszk, de nem elegendő mennyiségben, ha tömegesen jelennek meg a betegek, ezek néhány óra alatt elfogynak. (Az FFP3-as maszk mindössze 4 órás védelmet biztosít). De van olyan osztály is ahol mindössze egyetlen, vagy egy maszk sem érhető el - derült ki a kérdésekre adott válaszokból.