Az adatok "önmagukért beszélnek" - mondta az Index beszámolója szerint az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos a szerdai járványszámokat értékelve. Hozzátette:  "Sajnos szomorú rekordokat döntögetünk".

Szerdán 4219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid-19), ami rekordot jelent a járvány magyarországi megjelenése óta. Ezzel 90 988 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Exponenciálisan nő a fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy nem ugyanannyival növekszik, hanem többszörösével emelkedik napról napra a fertőzöttek száma. Ezek a számok most már olyan jelentősek, hogy kórházban is egyre több beteget ápolnak, ez egyre nagyobb terhelést jelent az egészségügy számára - fogalmazott Müller Cecília.

Nincs olyan hely, intézmény, ahol ne lenne jelen potenciálisan a vírus. Nincs kizárva, hogy bárhol tünetmentesen ott legyen fertőzött személy, a magyar települések 80 százalékában fellelhető a koronavírus

- mondta a tisztifőorvos.

Azt kérte,  mindenki vegye komolyan a maszkviselést, távolságtartást, fertőtlenítést. Ez a vírus valamin utazik, leginkább nyálcseppeken terjed, de érintéssel is tovább lehet adni.

Nem szabad belefáradni ezen szabályok betartásába, és azonkívül, hogy szabályokat hoztak, sok ajánlásuk is van. Ezeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán közzéteszik, Müller Cecília "ajánlja ezen felhívások böngészését".