A korábbi napokhoz képest csütörtökön jóval tempósabban terjedt a járvány világszerte az új fertőzöttek száma alapján. Magyarországon a koronavirus.gov.hu csütörtök reggel publikált adatsora szerint egy nap alatt 3927 új fertőzöttet azonosítottak, így a fertőzöttek száma 126 790 -re nőtt. Az aktív fertőzöttek száma szerda reggel óta 94 704 főre emelkedett.

A koronavírus okozta betegségben (covid-19) az elmúlt napon életét vesztette 87, többségében idős, krónikus beteg, az eddig elhunytak száma 2784 főre nőtt. A gyógyultak száma 29 302 -re emelkedett.

Összesen 6426 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 486-an vannak lélegeztetőgépen - olvasható a kormányzati honlapon.

Rekordot döntött a tesztek száma, az elmúlt 24 órában 23 521 teszt készült, ezek 16,7 százaléka bizonyult pozitívnak, ami még mindig több mint a háromszorosa a WHO ajánlásban megfogalmazottnak, amely akkor tartja kielégítőnek a tesztelés mértékét, ha a pozitív eredmények aránya nem haladja meg az 5 százalékot.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása. Az újabb védelmi intézkedések célja, hogy csökkentsük a koronavírus megbetegedések számát és a kórházakra nehezedő terhet.