A járvány kezdete óta közölt összesített országos adatokból nem derül ki, hogy melyik megye mennyire fertőzött aktuálisan, de az elhunytak területi eloszlásáról sem tudni semmit azon kívül, hogy az áldozatok közül hányan budapestiek, illetve vidékiek.

Az operatív törzs arról sem közöl adatokat, hogy az egyes kórházakban hány koronavírus-fertőzöttet ápolnak - írja a 24.hu, amely a legfrissebb fertőzöttségi adatokból azonban készített egy részletes összesítést és térképeket. Ebből kiderül, hogy vannak olyan megyék, amelyekben rosszabb helyzet lehet, mint amelyre a publikus adatok alapján első látásra következtetni lehet.

Az utóbbi két hét adataiból jól látható, mennyivel súlyosabb a helyzet az ország észak-keleti részén, a fővárosban és környékén, illetve Győr-Moson-Sopron megyében, mint például a Dél-Dunántúlon. Borsodban például közel ötször annyi fertőzöttet találtak, mint Tolnában az elmúlt két hétben.

A lakosságarányos (tízezer lakosra jutó fertőzöttek száma) adatok szerint a sorrend a következő: Győr-Moson-Sopronban, Budapesten, Nógrádban és Borsodban a legrosszabb a járványhelyzet, de Hajdú-Bihar és Veszprém megye adatai is kedvezőtlenek megyei összevetésben.

Győr-Moson-Sopron megyében egészen aggasztó adat jött ki: az elmúlt két hétben a megye minden századik lakosánál kimutatták a fertőzést - hívja fel a figyelmet a 24.hu cikkében.