Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A veszélyhelyzet idején az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának és az ellátás finanszírozásának nem feltétele a beteg személyes jelenléte - derül ki a szerdai Magyar Közlönyben közzétett kormányrendeletből. A rendelet felsorolja, hogy az alkalmazásában milyen, a beteg távollétében végzett tevékenységek minősülnek telemedicinának. Ide sorolja többek között az egészségi állapot szakmai felmérését, a kockázatok felderítését, a konkrét betegség meghatározását, illetve a további vizsgálatok, kezelések elrendelését is.

Telemedicina keretében nyújtható különösen távkonzultáció formájában a betegirányítás, a beteg tájékoztatása, előszűrése, is. A telemedicina keretében a dokumentumokat ugyanúgy fel kell tölteni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe. Ha a beteg állapota indokolja, akkor a szükséges óvintézkedések mellett gondoskodni kell az ellátásáról.

Egy másik kormányrendelet pedig, a 72/2020-as, a kórházparancsnokról és az egészségügyi készlet védelméről szóló jogszabály kiegészítéséről rendelkezik. Eszerint a legalább 200 férőhelyes, az idősek tartós vagy átmenti ellátását nyújtó otthonok fenntartója is fokozott figyelemmel gondoskodik az egészségügyi készletek megóvásáról. A költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készletek felhasználásának, valamint a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzésére az egészségügyért felelős miniszter javaslatára az Operatív Törzs vezetőjének döntése alapján az intézményben a kórházparancsnok intézményparancsnoki feladatokat lát el.

Az intézményparancsnoki feladatokat illetően a kórházparancsnokra vonatkozó rendelkezést kell alkalmazni. Az intézményparancsnoki jogkörben eljáró kórházparancsnok ápolási, gondozási, és orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot és nem hozhat döntést - áll a kormányrendeletben.