Kedden alig 1238 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, ami beleillik az elmúlt bő másfél hét csökkenő trendjébe. A kormány hétfőn döntött is arról, hogy a kedvező helyzet miatt engedélyezik, hogy szenteste a családok meglátogathassák egymást, időszakosan eltörlik a kijárási tilalmakat. Viszont úgy fest, hogy a járvány lecsengése időszakos lehet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által közzé tett 51. heti adatok alapján Békéscsabán, Nyíregyházán, Szekszárdon és a Budapest környéki településeken (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Ugyanakkor a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb szennyvízmintában stagnál a SARS-CoV-2 örökítőanyag mennyisége. Egerben a korábbi hetek adataihoz képest csökkenés tapasztalható.

Az 51. heti adatok.
Kép: NNK

Az NNK a kedvező trendek fenntartása érdekében, valamint hogy a járvány terjedési sebessége lassuló maradjon továbbra is fontos a járványügyi szabályok betartása, különösen a karácsonyi időszakban.

A következő jó tanácsokat intézik a lakossághoz:

  • Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!
  • Tartsunk legalább 1,5 méteres távolságot!
  • Viseljük maszkot!
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet!
  • Tartsuk be a kijárási korlátozásokat!