Az egekbe szökött a csirkemell ára: a Lehel téri piacon szerdán a 2800 forinthoz közelített, a Fény utcai piacon 2250 forintért adták a csont és bőr nélküli filét. Ez drámai fejlemény, különösen annak fényében, hogy az utóbbi pár évben nemigen drágult a baromfi, a KSH statisztikája szerint 2016 elején 1520 forintba került a csirkemellfilé kilója átlagban, az idén év elején pedig mindössze 1400 forintba - kezdi beszámolóját a 24.hu.

A boltosok általánosságban önkényesen nem emelnek árat. Jellemzően akkor nő a fogyasztói ár, ha a beszerzési ár emelkedik, például amiatt, mert hiány van valamiből. Kaptak olyan jelzést, hogy a csirkemellnél van drágulási hullám, de hogy milyen mértékű, az boltonként mindig eltérő - magyarázta a portálnak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György.

Az áremelést nem tartja bűnnek, az okok feltárása viszont a hatóságok dolga. Az elmúlt napokban ugyanis a koronavírus-járvány miatti felvásárlási láz közepén az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jelezte, fellépnek, ha a kereskedőknél azt látják, hogy az emberek hangulatára, félelmeire építve kezdenek áremelésbe és így nyerészkedésbe. A fogyasztóvédelemért felelős tárca szerint nincs hiány például csirkemellből. Úgy tudják, a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek, a szektor képviselőitől érkező jelzések szerint a folyamatos ellátás továbbra is biztosított.

A szaktárca szerint jelenleg kiemelten ellenőrzik a tartós élelmiszerek, a fertőtlenítők, háztartási cikkek árképzését. A portálnak nem reagáltak arra, hogy a nyerészkedés, illetve a felvásárlási láz megfékezésére tervez-e valamilyen intézkedést, hatósági ár, esetleg a vásárlásoknál mennyiségi korlátozás bevezetését.

Indokolatlan ez az ár, biztosan fognak találni olcsóbban bármelyik kiskereskedelmi láncban, csak legyenek egy kis türelemmel - reagált a 2000 forint feletti húsárakra Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója is, aki szerint nincs hiány a cikkekből. Nem állnak a vágóhidak és baromfiból az ország önellátási szintjének 140 százaléka a termelés. Szerinte logisztikai okok miatt drágítottak a kereskedők.