Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány megállapította, hogy az oltásoknak köszönhetősen sikerült a harmadik hullámot megtörni - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az elmúlt négy hétben 2 millió első körös oltást adtak be, 4,153 millió fölött van a beoltottak száma, a felnőtt korú lakosság 53 százaléka. Ennek köszönhetően az újraindítás folytatódhatott, és védettségi igazolvánnyal igénybe vehetők a március óta szüneteltetett szolgáltatások. 

Egész Európában zajlik a vita, hogy meg szabad-e különböztetni az oltott és be nem oltott állampolgárokat. Magyarországon a nemzeti konzultáció alapján 65 százalék támogatja a megkülönböztetést. Augusztusig biztosan nélkülözhetetlen lesz a védettségi igazolvány a különféle szolgáltatások igénybevételéhez: koncertek, fesztiválok, szórakozóhelyek, szállodák, éttermek és sportesemények nem látogathatók igazolvány nélkül. Az oltás beadatása viszont továbbra is önkéntes. 

Jövő héttől lesz Pfizer is nagyobb számban

Jelenleg AstraZeneca, Sinopharm és Szputnyik vakcinára lehet időpontot foglalni. Pfizerből és Modernából egyelőre kevés áll rendelkezésre, mivel második körre és a 16-18 évesek számára teszik félre a most érkezett szállítmányokat. Ám a jövő héttől 120-150 ezer Pfizer és Moderna is rendelkezésre áll majd a regisztrálók számára. Ennek a többsége Pfizer, 20-30 ezer Moderna jön majd hetente. A regisztráltak körülbelül 80 százalékát már beoltották, egymillió körül van azok száma, akik még nem kapták meg az oltást. 

Gulyás arról beszélt, hogy az oltásellenesség kétféle formában létezik, vannak, akik generálisan utasítják el az oltást, mások csak a vakcinák egy részét. 

Magyarországra oltási igazolvánnyal érkezők mentesülnek a karantén alól, azok a kiskorúak szintén, akik velük együtt utaznak. Magyarország kétoldalú egyezményeket igyekszik kötni, ezekben arról van szó, hogy bármilyen vakcinával oltanak be valakit, mehet külföldre. A déli államok az eddigi tárgyalások alapján mindenféle oltással beengedik majd a magyarokat, de aki bizonytalan, AstraZenecával most is beoltathatja magát. 

Benyújtották a költségvetést

Az idei év végére juthat el az ország arra a szintre növekedésben, ahol a járvány előtt volt. 2022-ben is folytatódhat a növekedés, 5,2 százalékos GDP-növekedéssel számol a Pénzügyminisztérium 5,9 százalékos hiánycél mellett. Az államadósság a járvány alatt nőtt, de a következő időszakban már csökkenhet az adósság. 

A nyugdíjasok visszakapják a 13. havi nyugdíjat, a 25 év alatti fiatalok szja-mentességével is számolnak, a vállalkozói terhek csökkennek, a gazdaság újraindítására 7300 milliárd forintos alapot képeztek. A családtámogatási programok is folytatódnak. Az egészségügyben is új korszak jön. Megszűnt a hálapénz, és jelentős béremelés történt.

Az önkormányzatok támogatásáról is döntött a kormány. A kkv-kat érintő adóváltozások, az iparűzési adó maximálása 150 milliárd forintot hagyott a cégeknél. Az önkormányzatoknál ez kiesést jelentett. A 25 ezer fő alatti települések megkapták a kieső iparűzési adót, a nagyobb települések összesen 23 milliárd forint támogatást kaptak, ebből 1,7 milliárd forintból bölcsődék és kulturális intézmények épülnek, újulnak meg. A leggazdagabb önkormányzatok fejlesztési támogatást kapnak, de működési támogatást nem. A közepes helyzetűek az iparűzési adó 75, a szegényebb települések a 100 százalékát visszakapják. 

Egyelőre nem látszik a nyitás negatív hatása

Magyarország vizsgálja, hogy szükség van-e harmadik adagra a Sinopharm vakcinával kapcsolatban. Az eddigi vizsgálatok megnyugtatóak, az orvosi vizsgálatok alapján nincs szükség harmadik dózisra. Hatásosság szempontjából nincs érdemi különbség az egyes vakcinák között - mondta Gulyás. 

A szennyvízadatokat folyamatosan vizsgálják, az ország legtöbb részén csökken a kimutatható vírus jelenléte, egyelőre nem látják, hogy a nyitásnak drámai negatív hatása lenne. Magyarország többlethalálozásban uniós összevetésben a középmezőnyben van - mondta a miniszter újságírói kérdésre válaszolva. 

A külföldön felvett oltások elismerésével kapcsolatban azt nyilatkozta Gulyás, hogy a külföldön beoltottaknak egyelőre nem tudnak védettségi igazolványt adni, de kétoldalú megállapodással a külföldi oltási igazolványokat is elfogadják Magyarországon. A védettségi igazolványokkal kapcsolatos panaszok, észrevétele száma jelentős volt, de ezeket az ügyeket most soron kívül igyekeznek kezelni, ezeket remélhetőleg egy-két héten belül megoldják. A kormány arról is egyeztet, hogy érvényességét veszti a védettségi igazolvány, ha valaki nem adatja be a második oltást. 

Ötmillió beoltott után jönnek még nyitások

A múlt heti terheléses támadással kapcsolatban a vakcina-regisztrációs holnap ellen rendőrségi nyomozás folyik.  

Gulyás szerint a 70 százalékos beoltottság a reális, 5 millió fölötti beoltott után már nehéz lesz rávenni az embereket, hogy beoltassák magukat. Ezt követően már nem a vakcinahiány lesz az oka, ha valaki nem oltat. 

Az operatív törzs fog foglalkozni azzal, hogy azok a diákok, akik hatósági házikaranténban voltak, és emiatt nem tudtak érettségizni, pótérettségit tehetnek-e október előtt. 

A kórházakban a látogatás, a zenés-táncos rendezvények megtartása, köztük az esküvőké várhatóan csak 5 millió beoltott után lesz lehetséges.