Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Optimisták a balatoni vállalkozások, bíznak a május végi, június eleji nyitásban, remélik, még megmenthető az idei év - derül ki a Népszava riportjából. "Júliusra-augusztusra már tele vagyunk, reméljük, ki is tudunk nyitni" - mondta Tóth Gergely, a siófoki CE Plaza Hotel tulajdonosa. Hozzátette: "Abban bízunk, hogy a június már normális forgalmat hoz, s akkor egy jó nyárral, illetve egy elhúzódó jó utószezonnal kompenzálhatóak lesznek az előszezon veszteségei."

Sokan várják, hogy az elmúlt évtizedek legerősebb nyári szezonja jön, ha véget ér a járvány, de ez nem minden szálláshelyre érvényes: mi eddig is 90 százalék feletti kihasználtsággal működtünk, azaz nincs túl nagy mozgásterünk. Emellett lehet, hogy több lesz a magyar vendég, viszont külföldi bizonyosan kevesebb érkezik majd.

A kieső két-három hónapot a felelősen gazdálkodó, hosszú távban gondolkodó vállalkozások még átvészelik, az ennél hosszabb bezárást viszont már csak állami segítséggel élhetik túl. Legalábbis a nagyobb szállásadók, mert a kis helyek, melyek csak egy család megélhetését biztosítják, bizonyosan tönkremennek, ha elmarad a nyári szezon is.

Szentpéteri Csilla, a siófoki Tourinform vezetője szerint a szállásadók többsége júniusi nyitásban bízik, s a lemondások alapján a vendégek is: csak az áprilisi-májusi-június eleji foglalásokat mondták vissza, sőt, amióta a miniszterelnök szíves közlése alapján kiderült, hogy a várakozások szerint május elején tetőzik a járvány, megindultak az új foglalások. Egy két szállodát üzemeltető siófoki cég szerint a nyári szezon erős lehet, főleg, hogy a SZÉP-kártyákra érkező pénzt el akarják majd költeni az emberek.