Kíméletlenül lecsapott a rendőrség a hétvégén több bulizó társaságra is. Két szórakozóhelyet zártak be a hétvégén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben egy vendéglátóhelyen iszogattak többen, Zala megyében pedig egy diszkóban 25-en buliztak. A rendőrség mindkét helyet 6 hónapra bezáratta - ismertette a hétvége legkirívóbb szabálysértéseit Kiss Róbert rendőr-alezredes a Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Budapesten egy XVI. kerületi kertes házban volt 22 fős házibuli, egy első kerületi lakásban pedig 15-en ünnepeltek, ellenük szabálysértési eljárások indultak. A VII. kerületben 14 fős zenekar próbált, velük szemben is intézkedett a rendőrség. 

Mára 2 900 383 fő kapta meg az első, és több mint 1,2 millió fő kapta már meg mindkét oltását - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Már az első oltás után két héttel is elég erős védettség alakul ki. Azok az idősek, amelyek még nem kapták meg az oltás, bármikor jelentkezhetnek. A pedagógusok, óvodai, bölcsődei dolgozók 80 százaléka beadatta magának az oltást. Akik nem tudták felvenni az oltás, ők kapnak még egy lehetőséget. 

Holnap jön a Janssen-vakcina

Holnapra is várnak vakcinákat. Az oltópontokon főleg Pfizer és Szputnyik van, a háziorvosoknál más vakcinák is előfordulnak. A háziorvosok megkapták az összes regisztrált listáját, bárkit behívhatnak. 28800 Janssen-vakcina érkezik holnap, egy adagos oltóanyag, vektorvakcina segítségével viszi be a koronavírus tüskefehérjéről szóló üzenetet a szervezetbe. Ez egy egyadagos vakcina, és elsősorban az oltóbuszokon fogják kiosztani. Emellett 248 040 Pfizer-vakcinát is várnak. 

A háziorvosok el tudják dönteni, kik azok a személyek, akiket magas kockázatosságuk miatt előre kell venni. Müller Cecília arra kérte a fiatalokat, hogy regisztráljanak, mert ha beérkeznek az oltóanyagok, ők is hamarosan sorra fognak kerülni. Verseny folyik a lakosság átoltottsági mértéke és a vírus terjedési sebessége között - mondta Müller Cecília. Az a cél, hogy gyorsabb legyen a védekezés, mint a vírus. 

A fertőzöttek száma mérséklődött. Hétfő reggelre 5077 új esetet regisztráltak Magyarországon, így a fertőzöttek száma meghaladja az 725 ezer ezer főt. A kórházban ápoltak száma viszont magas 10 740 fő, 1249-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány tetőzött, sajnos magas szinten - mondta Müller Cecília. Fontos, hogy családi körben is tartsa be mindenki a higiéniai szabályokat. A betegségek sokszor szövődményesen gyógyulnak, sokan poszt-covid szindrómával küzdenek a betegek. A betegek a háziorvosuk segítségével fordulhatnak a poszt-covid ambulanciákhoz. 

Tegnap 291 fő hunyt el, jellemzően krónikus betegségben szenvedő emberek voltak. 

A szennyvízadatok még nem jók

A szennyvízadatok alapján országosan stagnál a koronavírus örökítőanyagának a mennyisége, Egerben, Salgótarjánban, Pécsett, Szombathelyen, Veszprémben még emelkedik, enyhe fokú csökkenést mértek Kecskeméten, Békéscsabán, Debrecenben, Zalaegerszegen, Győrött és Székesfehérváron. Máshol stagnálást figyeltek meg. 

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a vakcinákról sok hír terjeng az interneten. Ő arra figyelmezteti a lakosságot, mindenki fogadja el, amit felajánlanak neki, hogy védettséget szerezzen. 

Akit oltásra behívtak, az sem hagyhatja el a hatósági házikarantént - mondta az országos tisztifőorvos újságírói kérdésre válaszolva. A kínai Sinopharm oltási protokollján egyelőre ne változtatnak. Ha a vakcina gyártója vagy hivatalos hatóság ezt deklarálja, akkor változtatnak a protokollon.