A koronavírus-járvány a leginkább az idősekre és a legyengül immunrendszerűek életére veszélyes. Jól mutatja ezt az, hogy Olaszországban az áldozatok csaknem 80 százaléka 70 év feletti. Nem véletlen, hogy Szlovákiában külön arra kérték a szülőket, hogy ha az iskolákat bezárják, ne a nagyszülőkre bízzák a gyerekek felügyeletét.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete ezért a következő intézkedéseket kéri az operatív törzstől:

  • a nyugdíjasok terítés nélkül hozzájuthassanak: fertőtlenítő szerekhez és eszközökhöz, arcvédő-maszkokhoz és immunrendszer erősítő készítményekhez;
  • a házi idősgondozásban, az idősotthoni ellátásban és az otthoni betegápolásban dolgozó szakszemélyzet segítését, a más területen foglalkoztatottak átmeneti átcsoportosításával érzékelhetően növeljék meg;
  • az önkormányzatok fordítsanak különös figyelmet az egyedül élő idősek ellátására.

A nyugdíjas szervezetek felajánlják a rendelkezésükre álló médiafelületeiket, információs csatornáikat a kormány által elkészített közérdekű tájékoztatók nyilvánosságának kiszélesítéséhez. A meglévő szervezeti kapcsolatrendszereiken keresztül segíteni tudnak a járvány megelőzését szolgáló eszközök, készítmények és kiadványok célba juttatásában - írja közleményében a szervezet.

Magyarországon a koronavirus.gov.hu oldal tájékoztatása szerint reggel 8-ig 13 darab fertőzöttet tartottak nyilván. Szerdán a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, ami rendeleti kormányzást, rendkívüli jogrendet jelent az ország egész területén. Az eddig eldöntött intézkedésekről a linkre kattintva olvashat.