Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban egyre több koronavírus fertőzöttet találnak. Nagy-Britanniában egy hét alatt majdnem félmillióval nőtt az esetszám. A szakemberek szerint Magyarországon is kialakulhat egy kisebb hullám, de a tünetek várhatóan enyhébbek lesznek, mint a korábbi omikron variánsok esetében - adta hírül az ATV Híradó.

Magyarországon is látható, hogy az esetszám sokkal magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - mondta Rusvai Miklós virológus. (A hivatalos kormányzati oldal jelenleg csak hetente közöl vírusadatokat, a legutóbb szerdán tették közzé, hogy az eltelt 7 napban összesen 1961 új fertőzöttet szűrtek ki hivatalosan, ami meghaladta az egy héttel korábbi 1536 új esetet. Ez idő alatt 32 ember vesztette életét a fertőzés következtében - a szerk.)

Az „új, tehát a BA4 és a BA5–ös jelzésű variánsok, nem tartják azt a szabályt, ami a légzőszervi vírusok esetében általános, nevezetesen, hogy elsősorban az őszi-téli időszakban a hűvös periódusban terjednek, ezek az új variánsok úgy tűnik, hogy nyáron is fognak okozni esetleg megbetegedéseket” - nyilatkozta a vírusszakértő. „Sajnos úgy tűnik, hogy ezek a nagyon terjedőképes variánsok képesek áttörni, mind a védőoltás által biztosított immunitást mind pedig a korábbi fertőzések által biztosított immunitást.” Ugyanakkor Rusvai szerinte a védőoltás megújítása nem szükséges, mert a tünetek jóval enyhébbek, mint a korábbi omikron variánsok esetében.

A betegséggel élők hordjanak maszkot!

Pusztai Erzsébet infektológus szerint azoknak az embereknek kell jobban védekezniük, akiknek súlyos betegségük van. Nekik a tömegben ajánlott a maszk viselése. "A beoltott emberek számára kevésbé veszélyes ez a vírus, ahogy ezt mutatják az európai adatok, a védekezés azok számára fontos, akiknek esetleg tüneteik vannak, vagy valamiért gyengébb az immunrendszerük” - mondta az orvos.

A szakértők egyetértenek abban, hogy ez az új variáns ősszel újabb járványt fog okozni Európában, így minden bizonnyal Magyarországon is.