Az átoltottság már 46 százalékos Magyarországon, a reggeli órákban átléptük a 4,5 millió beoltottat - mondta György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője.

Most már mindenki megkaphatja az oltást, aki kéri, a kismamák és a 18 év alatti fiatalok is. Európában ezzel élen jár Magyarország, sok országban még a 60 év fölöttieket oltják. 

Utolsó lehetőség a Szputnyikra

Csütörtökön kezdődött a 16-18 évesek oltása megkezdődött, 95 ezer fiatal regisztrált. Összesen 140 ezer felnőttet értesítettek arról, hogy van már Pfizer-vakcina is, azok kaptak sms-t, akik elsőként regisztráltak, de még nem kaptak oltást. Keddig tudnak most időpontot foglalni. Ha nem fogynak el az időpontok, újabbakat adnak ki. Az a cél, hogy aki oltást szeretne, minél korábban megkapja a vakcinát.

Továbbra is lehet foglalni időpontot Szputnyikra, az orosz vakcinára ez az utolsó lehetőség, mert minden szállítmány, amire szerződtek, megérkezett.

Sinopharmra is lehet még foglalni a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon is. AstraZeneca is van még, és Moderna is érkezett, de ennek egy része második körös oltásra kell majd. A Modernát a várandós kismamáknak is adhatják a háziorvosok. A Janssen oltóanyagát az oltóbuszokon alkalmazzák, a leghátrányosabb helyzetű térségekben használják majd, de a háziorvosok is kapnak majd belőle. A Janssennek az az előnye, hogy csak egy adag kell belőle, nem kell ismétlő oltás.

Túl vagyunk a nehezén

A járvány harmadik hullámának túl vagyunk a nehezén - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. A gyógyultak száma már közel négyszerese az aktív fertőzöttekének. A járvány kezdete óta összesen 796 390 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 608 891 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 158 458 főre csökkent.

A környezet-egészségügyi adatok is kedvezően alakulnak. A szennyvízmintákban lévő koronavírus-örökítőanyag országszerte csökken, minimálisan emelkedett Szekszárdon és Pécsett, sok nagyvárosban viszont jelentős a csökkenés, Budapesten is lefelé mennek a számok. Ez az egy hét múlva várható fertőzöttségi eredményeket jelzi előre. 

A kórházban ápoltak száma is csökkent. Jelenleg 2612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 338-an vannak lélegeztetőgépen. A csúcsidőszakban 12 ezer fölött volt a kórházi ápoltak, és 1500 fölött a lélegeztetőgépeken lévők száma. A járvány viszont nem ért még véget, az elmúlt 24 órában 1190 az új fertőzöttet találtak. A járványból a kiutat a védőoltás jelenti, ha a vírus nem talál a közösségben fogékony szervezeteket, leáll a terjedése.

Újraindultak a népegészségügyi szűrővizsgálatok, ezekre fontos lenne elmenni - mondta az országos tisztifőorvos. Aki meghívást kapott, az feltétlenül menjen el. A mammográfiás vizsgálatokra már elkezdték a behívásokat. A méhnyakrák-szűrésre is kiküldtek 60 ezer behívót. A harmadik szűrés a székletben lévő vérvizsgálatot végzi el, vastagbéldaganatot lehet így kiszűrni - tette hozzá Müller.