Terheléses támadás érte a védőoltások foglalásához kapcsolódó informatikai rendszert a mai napon - mondta Kiss Róbert rendőr-alezredes. A támadás a receptfelírási rendszert is érintette, ez elhárításán dolgoznak. Hamarosan eléri az ország a 4 millió beoltottat, amely után a belügyminiszter határozatot tesz közzé a Magyar Közlönyben, így életbe léphetnek a védelmi intézkedések feloldásának harmadik fokozatába tartozó lazítások. 

Ezek a főbb változások

Az új szolgáltatásokhoz védettségi igazolvány kell, amit be kell mutatni a személyazonosságot igazoló okmánnyal együtt. Az életkor igazolásához is szükséges szolgáltatások igénybe vételéhez szükség van egy ezt igazoló okmányra is. A maszkviselés szabályai is változnak. A foglalkoztatott személyek, ha nem igazolják a védettségüket, maszkot kell használniuk. A védett személyes és a felügyeletük alá tartozó kiskorúak számára nem kötelező a maszk. A tömegközlekedésben és a boltokban továbbra is kötelező a maszk.

A vendéglátó helyiségek belső terei, a szállodák, a szabadidős szolgáltatók megnyílnak, az edzőtermek és uszodák is. Utóbbiakba csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a versenyszerűen sportoló kiskorúak mehetnek. Este 11-ig lehet sportmeccsekre menni a védetteknek és a felügyeletük alá tartozó kiskorúak. A kijárási tilalom éjjel 12 óráig tart majd, az üzletek este 11-ig lehetnek nyitva. A csoportosulás kerülendő, a gyülekezés továbbra is tilos, a magánrendezvényekre érvényes korlátozások érvényben maradnak. 

Az utazási korlátozások is változnak: akiknek van védettségi igazolványuk, azoknak nem kell a beutazás után hatósági házi karanténba menni. 

Halad az oltás

A beoltottak száma mára elérte a 3 913 550 fő, közülük 1 880 897 fő már a második oltását is megkapta. 4,6 millió regisztrált személyt tartanak nyilván, a 78 százalékuk be van oltva - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Minden oltóanyag biztonságos és hatásos - hangsúlyozta Müller Cecília. 

Jelenleg a regisztráció mellett az időpontfoglalás a Sinopharm, az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájára nyitott, addig lehet foglalni időpontot, amíg van vakcina. Folyamatosan érkeznek a szállítmányok, ma 324 ezer adag AstraZeneca érkezett. Már a következő hétre is foglalható AstraZenecára időpont. 

Az országos tisztifőorvos azt kérte: ne válogassanak az oltóanyagok között. A cél az, hogy ha megfertőződik valaki, ne váljon súlyossá a betegség, ebben segít az oltás. Minden nap késlekedés a fertőzés kockázatát növeli. Ma 5937 beteget ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen, 182-en hunytak el a vírusfertőzés következtében, vagyis a járvány még itt van most is. 

A Janssen vakcinákat az oltóbuszokra szánják, mivel egyadagos oltás. Az oltóbuszoknak így nem kell visszatérniük az adott településekre.

Javulnak az adatok

Nyílik az olló a gyógyultak és aktív fertőzöttek között, ez a védőoltásoknak is köszönhető. A gyógyultak száma jelenleg 510 379 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 241 429 főre csökkent. A Pfizer vakcinákat most azért szabadították fel, mert úgy döntöttek, hogy a fiataloknak félretett adagokat inkább májusban később adják be, hogy ne zavarják meg oltási reakciókkal az érettségit.

Az AstraZeneca beoltási rendjét is módosítják. A második adagot az első adag után 4-12 héten belül kell beadni, sokan nem akarnak három hónapot várni. Lehetővé teszik, hogy aki nem akar három hónapot várni, az felveheti korábban is, de ezt az oltóorvossal közölni kell, mert legalább tíz személyt össze kell gyűjteni ilyenkor, ennyi adag van ugyanis egy AstraZeneca ampullában, és nem akarnak kidobni vakcinát.

Aki átesett a fertőzésen, azt arra kérték, várjon 3-6 hónapot, hiszen van védettsége. Ennek főleg etikai oka volt, hogy a nem védetteknek több vakcina jusson. Nem ellenjavallott viszont ez idő alatt sem az oltás. Akinél a betegség enyhe fokozatú volt, és kevés az ellenanyaga, ajánlott beadatnia az oltást korábban is.