Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd péntektől a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik.

Az új szabály az, hogy a koronavírus-átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő, de nem sürgős beavatkozások előtt kötelező a betegek tesztelése. Ez leginkább a fogorvosi, a fül-orr-gégészeti és a sebészeti beavatkozásokat érinti - emlékeztet az ATV híradója, amelynek a Magyar Orvosi Kamara főtitkára elmondta, hogy nagyon sok a bizonytalanság. Kárász Anikó a híradónak arról is beszélt, hogy PCR-tesztet kell kérniük a betegtől, tehát negatív PCR-teszt birtokában lehet egy magas kockázatú kezelést elkezdeni. Viszont semmiféle tájékoztatást arról nem kaptak arról, hogy ezt ki, hol, mennyiért fogja elvégezni.

Az ATV Híradó megkérdezte az Emmi-t. A tárca az ATV kérédésére elmondta: a koronavírus-teszt finanszírozása közfinanszírozott szolgáltató esetén az Egészségbiztosítási Alapból történik, a betegnek nem kell fizetni érte.

Fogászati kezelések előtt viszont minden fogorvosnak egy kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és ha a páciens nem koronavírus-gyanús, akkor nincs szükség a PCR-tesztre - tette hozzá a minisztérium.