Javaslatomra a Házvezetés elfogadta, hogy a következő időszakban a parlamenti ülésekhez az Országgyűlés felsőházi termét használjuk - jelentette be Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a Facebookon.

Ez azért fontos, mert ebben a teremben kétszer annyi szék van, lehetővé téve, hogy a képviselők ne szorosan egymás mellett üljenek, hanem - egy-egy szék kihagyásával - némi távolságban egymástól - hangzik az indoklás.

A képviselők is terjeszthetik a vírust, nagyon nem mindegy, hogy hogyan dolgozunk - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Az Országház elrendezése szimmetrikus, az épület ugyanis kétkamarás országgyűlés számára készült 1896-ban. Az északi szárnyban a felsőház, a déli szárnyban az alsóház ülésterme kapott helyet. A két ülésterem tükörképe egymásnak - olvaható a Wikipédián. A parlamenti ülésekre ma az alsóházi termet használják, a felsőházi terem látogatható turisták számára, illetve frakcióüléseket, konferenciákat és fogadásokat tartanak benne. Az alsóházi társalgóban a padlószőnyeg piros, a felsőháziban viszont kék, lévén a felsőház tagjai hagyományosan nemesek voltak, akikről azt tartották, hogy kék a vérük.

Eközben a Népszava arról számolt be, hogy új törvény készül a veszélyhelyzetről. Ennek egyik legfontosabb eleme az lenne, hogy ha a parlament ennek meghosszabbítására felhatalmazást adna a kormánynak, akkor ennek nem lenne határideje (ez jelenleg 15 nap). Pontosabban addig tartana, amíg a parlament másképp nem dönt.