Már elvégzik a koronavírus tesztet a kórházban fekvő, lázas, súlyos akut légúti fertőzéses betegeknél is, ha ezeket a tüneteket semmilyen különösebb körülmény nem indokolja - olvasható a portálon.

Eddig akkor végezték el a koronavírus tesztet, ha egy akut légúti fertőzésben szenvedő betegnél fennállt legalább a hirtelen kezdődő, 38 fokosnál magasabb láz, a légszomj, vagy a köhögés egy feltétele. Plusz: a tünetek kezdetét megelőző 14 napban az új koronavírus által leginkább fertőzött területen járt. Azokon is elvégezték eddig a tesztet, akik akut légúti fertőzésben szenvedő betegek és a tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kontaktusban/kapcsolatban voltak az új koronavírussal "megerősítetten vagy valószínűsítetten" fertőzött személlyel.

Szoros kapcsolatnak minősül, aki egy háztartásban él, személyes kapcsolatba került (2 méternél közelebb és legalább 15 percre) koronavírussal fertőzött személlyel, zárt légtérben tartózkodott vagy kezet fogott ilyen, vírussal fertőzött személlyel.

Most a protokoll új, harmadik "feltétellel", esetleírással egészül ki: azokon a betegeken is elvégzik a járványügyi vizsgálatot, a koronavírus tesztet, akik kórházi kezelést igényelnek, lázasak, súlyos akut légúti fertőzésben szenvednek és esetükben ezeket a tüneteket semmilyen különösebb körülmény nem indokolja.