A koronavírus kimutatására jelenleg használt úgynevezett PCR-tesztekhez az orrból és a garatból vett mintára van szükség. A mintavételhez képzett, védőfelszerelésben lévő szakember közreműködésére van szükség és a páciensek számára is kellemetlen.

Ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb, beavatkozást nem igényló módszer lenne a nyálminta begyűjtése és vizsgálata, amelynek hatékonyságát június óta teszteli a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéke, más intézményekkel közösen - írja az egyetem honlapja, a Semmelweis.hu.

Dr. Varga Gábor tanszékvezető elmondta: júniusban megindulhattak a humán vizsgálatok is, így jelenleg Covid-19 betegek bevonásával hasonlítják össze, hogy mennyiben detektálható egyforma megbízhatósággal a vírus a felső légutakból és a nyálból. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a nyálból történő vírusmeghatározás egyenértékű a felső légúti kenetekből származó vírusmérések eredményeivel. A munkában részt vesz többek között a Laboratóriumi Medicina Intézet, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika és a Pulmonológiai Klinika.

A tanszékvezető szerint, ha sikerül igazolni, hogy a nyálminta megfelelő alapanyag a vírus kimutatásához, a következő lépés egy ezen alapuló diagnosztikus készlet kialakítása és bevezetése lesz az egyetemen. Fontos azonban, hogy optimalizált és validált módszereket kell bevezetni a tároláshoz, szállításhoz és mintavételezéshez.