Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt 24 órában 5307 az új fertőzöttet tatláltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 736 982 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 256 beteg, így az elhunytak száma 24 521 főre emelkedett - derül ki a koronavírus.gov.hu oldal hivatalos adataiból.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 090 994 fő, közülük 1 325 587 fő már a második oltását is megkapta. Emellett A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 440 498 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 963 fő. 9 848 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 156-an vannak lélegeztetőgépen - közölték.

Aggasztóan megugrott viszont a tesztpozitivitás mértéke: az elvégzett 21 942 minta elemzése után 24,19 százalék talált igazolt fertőzöttet. A WHO ajánlásai szerint 5 százalék alatt törhető le a járványgörbe, mert ilyenkor a fertőzötteket hatásosan sikerül kiszűrni a társadalomból, és nem adják tovább a betegséget, így lassulhat a betegség terjedése a közösségben. 12 százalékos szint a második limit, amely szerint még kordában tartható a vírus.

A járványgörbe állapotát általában egy hetes összehasonlításokban érdemes nézni: akkor 4814 új fertőzöttet találtak, de kevesebb, 272 áldozatot követelt a betegség. Akkor a tesztpozitivitás is alacsonyabb, mindössze 16,03 százalékos volt. Akkor is hasonlóan sokan, 539 fő hagyhatta el a kórházat. A mai adatok alapján 516 fő távozhatott a kórházból, ezzel már csak 9848 fő szorul intézményi ellátásra (tehát 10 ezer alá csökkent a számuk), míg lélegeztetőn csak 1156 beteg van, ami 48 fős csökkenés egy nap alatt.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően bejelentette, hogy ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, akkor az újraindítás következő lépcsőfokaként kinyithatnak a vendéglátó teraszok is. Április 19-én hétfőn kinyithatnak az óvodák és az alsó tagozatosok is visszatérhetnek az iskolába. A felső tagozatban azonban marad az otthoni, digitális alapú oktatás, a felsős diákok a középiskolásokkal egy időben, május 10-én térhetnek vissza az iskolába.

A járvány elleni jelenleg is hatályban lévő védelmi intézkedések április 19-ig továbbra is érvényesek:

 

  • Változatlanok maradnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok, a települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani.
  • Mindenki köteles továbbá a közterületen és nyilvános helyen a másik embertől legalább 1,5 méteres távolságot tartani. 
  • Szabadidős sport tevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban - továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.
  • A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket. 
  • Ugyanígy április 19-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok hatálya.