Az elmúlt 24 órában további 4153 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 280 400 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 181 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6965 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 80 752 fő, az aktív fertőzöttek száma 192 683. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen - írják a koronavírus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldalon.

Az adatok alapján 25239 darab teszt eredményét nyerték ki egy nap alatt, az új pozitív esetek alapján a levett minták 16,45 százaléka szűrt ki fertőzötteket. A WHO ajánlása szerint akkor megfelelő mértékű a tesztelés, ha a pozitív eredmények aránya nem haladja meg az 5 százalékot. De az Egészségügyi Világszervezet által megadott járványkezelési minimumot, a 12 százalékos tesztpozitivitást is felülmúlja a hazai helyzet.

A magas fertőzés számok miatt hirdette ki a veszélyhelyzettel kapcsolatos védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz. Karácsonykor lehetnek enyhébb lazítások az ünnepi időszakra, ezekről december 21-én dönt a kormány. Szlávik János epidemiológus arra figyelmeztet, hogy az embereknek téves biztonságtudatot adhat, ha koronavírustesztet csináltatnak szenteste előtt, és azzal szabadon járnak, ha az negatív.

Made with Flourish