A nagymértékű robbanást a veszélyérzet hiányának tudható be. Most nem az időseket, hanem a fiatalokat érinti a vírus - mondta Kincses Gyula.

Megértjük, hogy a második hullámban már nem lehet olyan szigorú általános intézkedéseket hozni a kormány részéről, mint az elsőben, hiszen a gazdaság és az emberek életlehetősége ugyanúgy szempont, mint az egészség - mondta Kincses Gyula, aki szerint azt viszont tudomásul kell venni, hogy a második hullám nagyobb terhelést tehet majd az egészségügyi ellátórendszerre.

QP | Quality Placement

Hiába van lélegeztető gép, ha nem áll mellette orvos vagy asszisztens, ezért muszáj az egészségügyet átalakítani. Az egészségügy átalakítása viszont bérek nélkül nem stabilizálható - mondta a MOK elnöke.

Többek között az egészségügy alapos felkészítését is kérte az Orvosi Kamara abban a levélben, amit Kásler Miklós és Pintér Sándor minisztereknek küldtek péntek délben. Válasz még nem érkezett.

Kincses Gyula szerint a miniszterek biztosan válaszolnak, és a tapasztalat az, hogy a járványügyi javaslataikkal kapcsolatos kéréseik nem szoktak visszhang nélkül maradni.

Az iskolával kapcsolatban Kincses Gyula azt mondta: nemzetközi tapasztalatok alapján az iskolák globális bezárása nem lenne célszerű. Veszélyforrást abban az esetben jelenthet, ha a fiatalok hazaviszik a vírust, amit a második hullám második fázisaként az idősek elkaphatnak. Éppen ezért lesz majd szükség a jövőben a nagyobb kórházi kapacitásra.

Az esetszám dinamikájának növekedése ijesztő, a számszerűsége nemzetközi viszonylatban még mindig nem magas kirívóan - mondta Kincses az ATV Híradónak.

Nincs lassulás a hazai számokban

Szombatra 510, vasárnapra 495 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Az aktív fertőzöttek száma 3805 fő - derül ki a koronavirus.gov.hu-n közzétett adatokból.