Csütörtök reggelre virradóra is hasonló számokat közöltek: egy nappal korábban 1410 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és szintén 98 beteg hunyt le.

Péntek reggelre az 1300 új esettel együtt 356 973 főre nőtt hazánkban a koronavírus-fertőzöttek száma - áll a kormányzati információs portál napi adatközlésében. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 811 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 107 800 főre csökkent. 3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 138 983 fő kapott oltást, közülük 5815 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént.

Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A szerdán érkezett vakcinaszállítmány közel 36 ezer ember oltására elég, a következő szállítmány csak jövő héten érkezik.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. A két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (5 darab Pfizer-szállítmány és 1 darab Moderna-szállítmány).

A magyar járványügyi adatok kedvezőek, a következetes védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma - véli a kormány. Ezért a jelenlegi védelmi intézkedések fenntartása és betartása továbbra is fontos. A kormány várhatóan jövő heti ülésén a korlátozások meghosszabbításáról dönt.