Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korántsem annyira védett az ország a most terjedő delta-vírusvariánstól és egyéb mutánsoktól, mint azt a viszonylag jó, mintegy 55 százalékos átoltottsági adatok alapján állítja a kormány - írja a Népszava. Izraelben és az Egyesült Királyságban elindult az újabb járványhullám – magyarázta a jelenséget Vattay Gábor egyetemi tanár, az ELTE TTK Fizikai Intézetének munkatársa a Növekedés.hu online gazdasági lap által szervezett Medicina konferencián.

Az újabb járványhullámok ellen az jelentené a legnagyobb biztonságot, ha 99 százalékos hatékonyságú vakcinával lenne beoltva a lakosság 100 százaléka. Ha ugyanis nem elég hatékony a vakcina, hasonló jelenség játszódik le, mint az antibiotikum rezisztencia kialakulásánál. Ha a vírusnak marad tere szaporodni, akkor lesz alkalom a mutációk létrejöttére. Az egyre agresszívebb változatoknak pedig lesz idejük „megtanulni kikerülni” védőoltást is. Azaz az alacsony hatású vakcinák „kinevelik” az újabb mutációkat.

Az angliai tapasztalatokból a hazai trendek is kalkulálhatók. Jelenleg Magyarországon a lakosság 48,3 százaléka kapott két oltást, és alig felüknek jutott a 95-97 százalékos hatékonyságú mRNS vakcinából. Azaz az emberek nagy része nálunk is erősen kitett a delta vírussal járó kockázatoknak.

Eközben a kínai Sinopharm vakcinából mintegy 500 ezer adag vakcinát főként az idősek körében használtak fel. Falus Ferenc egykori tisztifőorvos szerint 20-30 százalékot is elérheti azok aránya, akiknél ez az oltóanyag nem váltott ki immunválaszt. A múlt hét elején az orosz kormány bejelentette: újraoltási programot készít elő azoknak, akiknél két oltás után sem alakult ki megfelelő védettség.

Oroszországban is megugrott az új fertőzöttek száma, az esetek zömét az úgynevezett delta-variáns betegítette meg. Ezért a hatóságok a lakosság újraoltása mellett döntöttek. Az illetékes magyar hatóság a napilap kérdésére azt válaszolta, hogy szükség esetén indulhat a harmadik oltás a beoltottaknak.

Duda Ernő virológus professzor szerint nem is csak egy harmadik oltást kellene kínálni a Sinopharm hatásosságában elbizonytalanodottaknak, hanem esetükben egy újabb oltási ciklusra lenne szükség. A professzor hozzátette: a negyedik hullám berobbanásának megelőzéséhez továbbá minél többeket kellene beoltani őszig a vírust legjobban terjesztő tizenévesek és a fiatal felnőttek közül. Segíthetne a kárenyhítésben, hogy a nyár végén, amikor remélhetőleg kevés lesz a fertőzött, valamennyi kontaktot fel kellene kutatni és elkülöníteni.