Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hvg.hu magyarok oltási hajlandóságára vonatkozó kérdéseire csak közadatigénylésre válaszolt a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Ebből kiderül: a regisztrációk száma hullámzott, 2021 első két hetében volt egy kiugrás, majd március és április fordulóján egy még nagyobb.

A legerősebb hét március első hete volt, akkor 432 ezren jelentkeztek oltásért. Ez magas szám, ahhoz képest, hogy a megelőző hétig az összes regisztrált száma éppen csak meghaladta a 2,1 milliót.

A regisztrációs kedv március végén 3,16 millión állt, majd április elején ismét erős lehetett: a regisztráltak száma április 25-én haladta meg a 4,4 milliót. Majd a jelentkezés lelassult, május 12-én közelítette meg az 5 milliót, május 28-án pedig az 5,2 milliót. Ezen a szinten be is ragadt az oltásra jelentkezések száma.

Mi okozhatta a március eleji kiugrást?

A regisztrációs hajlandóságra vélhetően hatással volt, hogy akkortájt kezdett felpörögni az oltási program, illetve akkor kezdett leérni a fiatalabb korosztályokba. Addig sokan gondolhatták úgy, hogy egyelőre csak az időseket és krónikus betegeket oltják elsősorban. Talán ennél is fontosabb tényező lehetett, hogy azokban a hetekben robbant be a járvány harmadik hulláma – legalábbis akkor váltott regisztert a kormányzati kommunikáció - véli a lap cikkírója. Nem sokkal korábban még az újraindításról szóltak a kormányzati üzenetek, később pedig már az oltás fontosságáról.

A Kabinetiroda arra a kérdésre, hogy hány e-mail-címre küldtek ki a regisztráltakat tájékoztató körlevelet, nem adott pontos választ: "az oltásregisztráció megkezdésétől számítva, 2020 decembere óta 14 alkalommal, esetenként több mint 3 millió különböző e-mail-címre került kiküldésre az oltási programmal kapcsolatos elektronikus hírlevél".

További adatokat az oltási regisztrációról a hvg.hu cikkében olvashat.