Az idén áprilisban mért vakcinációs hajlandóság minden korábbinál magasabb, ezzel szemben az ellenzők és bizonytalanok tábora egyaránt csökkent. Az Ipsos mérése szerint jelenleg 58 százalékos réteg oltáspárti, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel - írja közleményében a közvélemény-kutatásáról az Ipsos.

A leginkább 1992 után született lakosság ódzkodik az oltásoktól: csak 42 százalékuk kéri a vakcinát (ez 7 százalékpontos növekedés februárhoz képest), de 52 százalékos többség továbbra is ellenzi azt. A bizonytalanok aránya a többi korcsoport átlagának megfelelő. A 18-39 felnőttek mindössze negyede regisztrált oltásra (24 százalék), és a fiatal oltáspártiak körében is csak 57 százalék volt hajlandó megadni az adatait az online regisztrációs felületen. Eközben viszont a teljes lakosság 75 százaléka lenne vagy már hajlandó erre. Ezzel szemben a 60 év felettiek 72 százaléka szeretne oltást kapni (vagy már kapott legalább egyet), és körükben 87 százalék regisztrált is a kampányra. Múlt héten egyébként a Napi.hu és a Pulzus Kutató közös, reprezentatív mérése alapján is a fiatalok a legkevésbé aktivizálhatók, ha oltásokról van szó.

A leginkább a budapestiek oltakoznának: 77 százalék, szemben a 21 százalék elutasítóval), és a legmagasabb regisztrációs hajlandóságot is Budapest lakossága mutatja (66 százalék az oltáspártiakon belül, 51% a teljes budapesti lakossági szegmensben). Az ország régiói közül Észak-Magyarország lakossága a legszkeptikusabb, ahol az emberek 45 százaléka ellenző és csak 1 százalékkal többen támogatják az oltást. Ez a regisztrációs számokon is látszik, mert csak 39 százalék tett lépést az oltakozás felé.

A magyar lakosság 57 százaléka úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon, és minden visszatér a korábbi rendbe, míg májusi nyitásra mindössze 21 százalék számít. Itt fontos megemlíteni, hogy a felnőtt lakosságra reprezentatív mérést az előtt végezték el, hogy szerda délután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: 3,5 millió oltott után jön a nyitás újabb szakasza, ami a vendéglátóhelyek szabadtéri területeinek kinyitását jelenti.

Kép: Ipsos

A kérdés megosztónak bizonyult, körülbelül egyötödnyi tábor (18 százalék) nem tudta megtippelni a nyitás dátumát, 8 százalék szerint pedig soha nem áll vissza a korábbi állapot, maradnak bizonyos szintű korlátozások. A lakossági várakozásokat összegezve a teljes nyitás legvalószínűbb dátumának június tűnik honfitársaink számára. A leginkább a középkorúak, a 40-49 évesek várnak korai nyitást: minden negyedik lakos két hónapon belüli nyitást vár, 44 százalékuk pedig három hónapon belül tudja elképzelni a korlátozások teljes eltörlését. A nyugat-dunántúli lakosság hasonlóan látja a jövőt (30 százalék és 46 százalék). A legkevésbé optimista a 30 év alatti felnőtt lakosság (16 százalék és 32 százalék) és a dél-dunántúli régió (4 százalék és 23 százalék) lakói.

A kutatásról

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint. A kutatócég 2020. április óta immár több, mint 13.000 rekordra bővült Covid-19 adatbázisa.