Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén áprilisban mért vakcinációs hajlandóság minden korábbinál magasabb, ezzel szemben az ellenzők és bizonytalanok tábora egyaránt csökkent. Az Ipsos mérése szerint jelenleg 58 százalékos réteg oltáspárti, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel - írja közleményében a közvélemény-kutatásáról az Ipsos.

A leginkább 1992 után született lakosság ódzkodik az oltásoktól: csak 42 százalékuk kéri a vakcinát (ez 7 százalékpontos növekedés februárhoz képest), de 52 százalékos többség továbbra is ellenzi azt. A bizonytalanok aránya a többi korcsoport átlagának megfelelő. A 18-39 felnőttek mindössze negyede regisztrált oltásra (24 százalék), és a fiatal oltáspártiak körében is csak 57 százalék volt hajlandó megadni az adatait az online regisztrációs felületen. Eközben viszont a teljes lakosság 75 százaléka lenne vagy már hajlandó erre. Ezzel szemben a 60 év felettiek 72 százaléka szeretne oltást kapni (vagy már kapott legalább egyet), és körükben 87 százalék regisztrált is a kampányra. Múlt héten egyébként a Napi.hu és a Pulzus Kutató közös, reprezentatív mérése alapján is a fiatalok a legkevésbé aktivizálhatók, ha oltásokról van szó.

A leginkább a budapestiek oltakoznának: 77 százalék, szemben a 21 százalék elutasítóval), és a legmagasabb regisztrációs hajlandóságot is Budapest lakossága mutatja (66 százalék az oltáspártiakon belül, 51% a teljes budapesti lakossági szegmensben). Az ország régiói közül Észak-Magyarország lakossága a legszkeptikusabb, ahol az emberek 45 százaléka ellenző és csak 1 százalékkal többen támogatják az oltást. Ez a regisztrációs számokon is látszik, mert csak 39 százalék tett lépést az oltakozás felé.

A magyar lakosság 57 százaléka úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon, és minden visszatér a korábbi rendbe, míg májusi nyitásra mindössze 21 százalék számít. Itt fontos megemlíteni, hogy a felnőtt lakosságra reprezentatív mérést az előtt végezték el, hogy szerda délután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: 3,5 millió oltott után jön a nyitás újabb szakasza, ami a vendéglátóhelyek szabadtéri területeinek kinyitását jelenti.

Kép: Ipsos

A kérdés megosztónak bizonyult, körülbelül egyötödnyi tábor (18 százalék) nem tudta megtippelni a nyitás dátumát, 8 százalék szerint pedig soha nem áll vissza a korábbi állapot, maradnak bizonyos szintű korlátozások. A lakossági várakozásokat összegezve a teljes nyitás legvalószínűbb dátumának június tűnik honfitársaink számára. A leginkább a középkorúak, a 40-49 évesek várnak korai nyitást: minden negyedik lakos két hónapon belüli nyitást vár, 44 százalékuk pedig három hónapon belül tudja elképzelni a korlátozások teljes eltörlését. A nyugat-dunántúli lakosság hasonlóan látja a jövőt (30 százalék és 46 százalék). A legkevésbé optimista a 30 év alatti felnőtt lakosság (16 százalék és 32 százalék) és a dél-dunántúli régió (4 százalék és 23 százalék) lakói.

A kutatásról

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint. A kutatócég 2020. április óta immár több, mint 13.000 rekordra bővült Covid-19 adatbázisa.