A mélyhűtve tárolt koronavírus-vakcinát is ki kell olvasztani, viszont ekkor már korlátozott a tárolhatósági ideje - írja a 24.hu. A -80 Celsius-fokon tárolandó oltóanyag esetében már lehet tudni, hogy egy pizzásdoboz méretű tárolódobozban körülbelül 200 ampullát, bennük egyenként öt oltásra elegendő vakcinát helyeznek majd el.

Könnyen kiszámolható, hogy egy normál, háztartási hűtő méretű készülék is egy közepes méretű magyar város beoltására elegendő vakcina tárolására alkalmas a kiolvasztás után. Ezzel viszont nagyon óvatosan kell bánni, ezért fontos, hogy pontos oltási tervek készüljenek.

Ha egy hűtőben 40 ezer adag oltás tárolható korlátozottan, öt napig, akkor nyolcezer oltást kell beadni naponta. Napi 10 órás oltási időt feltételezve óránként 800, percenként 13 oltás beadása szükséges ahhoz, hogy egy se romoljon meg. Ha minden páciensre egy percet számolunk, ami egyébként nem reális, mert valószínűleg ennél többet fog igénybe venni a vakcina beadása, ez akkor is 13 ember öt napig tartó, összehangolt, gördülékeny munkáját igényli úgy, hogy mindenki időben érkezett, és a nővérek egyszer sem pihentek.

A hűtők kapacitását felesleges a végletekig növelni, különben dobálhatjuk ki a megromlott oltóanyagokat. Sokkal fontosabb a megfelelő készülékek használata és a pontos oltási terv.