Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adataiból számolva a kínai vakcinából múlt vasárnapig 545 ezer embernél lett volna esedékes a második dózis - írja a 24.hu. Mivel 538 ezren kapták meg a második dózist, hétezer ember él egy kínai oltással úgy, hogy már kettőt kellett volna kapnia. Ennek az okát nem tudni.

Előfordulhat, hogy valaki csak a védettségi igazolványra hajtott, amit már az első oltást után kiküldenek (bár Gulyás Gergely kancelláriaminiszter megpendítette, hogy azoknak a kártyáját, akik nem vették fel a második vakcinaadagot, érvénytelenítik), vagy túl erősnek találta a mellékhatásokat, de az is, hogy valaki megbetegedett az első oltás beadása után, így nem kaphatta meg időben a másodikat.

Az orosz Szputnyik V-t az év 16. hetéig 758 ezer ember kapta meg első oltásként, vasárnapig pedig 747 ezer ember kapta meg a második adagot. Ez 11 ezres különbség. A Modernánál a tervezett kicsivel több mint 146 ezer második dózisból alig hétszázat nem adtak be.

A Pfizerből a múlt hét végéig 1,158 millió második dózis lett volna esedékes, ebből 1,146 milliót be is adtak, azaz 12 ezer ember elégedett meg (egyelőre) az első oltás adta védettséggel. Az AstraZeneca esete speciális, mivel április 30-án Müller Cecília bejelentette, hogy aki szeretné, mégis megkaphatja 12 hétnél előbb a második adagot. Egyes oltópontokon annyira komolyan vették a lehetőséget, hogy eleve nem három hónapra, hanem négy hétre adtak második időpontot az oltottaknak.

„Bármennyire is jól hangzik az, hogy az első oltást követő három héttel már 70-80 százalékos védettség van, ez rendkívül gyorsan csökkenni fog” – mondta Szlávik János infektológus az InfoRádióban, majd hozzátette: második oltás nélkül nem alakul ki magas védettség. Nemzetközileg 8-10 százalék körül van azoknak az aránya, akik nem veszik fel a második oltást.