A KSH a 2020 november 30-ával kezdődő héttől méri a magyarok oltási hajlandóságát, ami a mérés kezdete óta jelentősen megnőtt. Míg a felmérés első hetében a lakosság 14,9 százaléka mondta biztosra, hogy beoltatná magát, május 17-23 között már több mint kétharmaduk, 68,4 százalékuk válaszolt vélte így, illetve már meg is kapta az oltást.  A talán választ adó bizonytalanok aránya ugyanezen időszak alatt 28 százalékról 12 százalékra csökkent.

Az oltást határozottan elutasítók aránya a felmérés kezdetén regisztrált 36 százalékról közben 16 százalékra apadt, a 24. héthez képest a 25. héten azonban nem mértek további csökkenést. Az oltást ellenzők és a nem válaszolók együttes aránya továbbra is 20 százalék körüli, vagyis minden ötödik magyar nem szeretne vakcinával védekezni a vírus ellen.

A KSH mérése szerint az oltáshoz való hozzáállást leginkább a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma befolyásolja. A megkérdezettek 86 százalékát a termék biztonságossága, 80 százalékát az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 79 százalékát a kormányzati kommunikáció, 65 százalékát pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják.

Ugyanakkor a válaszadók több, mint a fele (56 százaléka-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A 64 év felettiek (89 százaléka) és a felsőfokú végzettségűek (86 százaléka) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak - derül ki a friss felmérésből.