Momentán nem tudhatók a tényleges esetszámok és az, hogy a járvány milyen ütemben terjed: csökkenő vagy épp felfutó tendenciát mutat-e. A szekvenálások miatt pedig az sem igazán ismert, merrefelé variálódik a vírus, ami a mostaninál sokkal nagyobb problémát is jelenthet még a jövőben - figyelmeztetett az InfoRádióban a virológus.

A gyengébb tüneteket okozó omikron dominánssá válása miatt a világ „lezserebben”  kezeli már a Covid-problémát, aminek okán a tesztelések is csökkentek, sokan orvoshoz sem fordulnak, vagy a klinikus mondja nekik, hogy „ez valószínűleg koronavírus, de pár nap alatt el fog múlni”, és ezért sem kerül sor tesztelésre. 

Jakab szerint azonban ez rossz tendencia és valós veszélyforrás, ugyanis a vírusok evolúciós sajátosságai miatt mindenképp fennáll a kockázata annak, hogy a korábbiaknál komolyabb egészségügyi tüneteket okozó variáns üsse fel a fejét, ami ismét erősebben fertőzi a tüdőt. 

A  Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője szerint abszolút megvan a veszélye annak is, hogy az elkényelmesedett, a pandémiát már lezserül kezelőt társadalmak egy új mutáns felbukkanásakor nem kellő gyorsasággal fognak reagálni.