Vácott azt írták a dolgozóknak, hogy kénytelenek állásidőt elrendelni, de illetmény nem jár érte. Matkovich Ilona, ellenzéki támogatással megválasztott polgármester elmondta a lapnak, hogy amióta leálltak az oktatási intézmények, az önkormányzat konyháján 105 emberből 100-nak nincs munkája.

A veszélyhelyzet kihirdetése után a gépjárműadóból tervezték kifizetni a bérüket, de amikor a kormány elvette ezt a bevételüket, mindent újra kellett tervezniük. Főként a környező településen élők közül többen inkább az álláskeresési támogatást választották, mások szabadságra mentek néhány hétre. Most részfizetéseket adnak és bíznak abban, hogy szeptemberig kihúzzák.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a gépjárműadó elvonása után azonnal jelezte, hogy a települések 70 százalékának semmilyen bevétele nem marad, de az csak az utóbbi néhány hétben vált egyértelművé, hogy ez mekkora pénzügyi gondokat jelent az intézményeket működtető önkormányzatoknak.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúr is felfüggesztette minden tevékenységét, amely nem kötelező feladatként hárul az önkormányzatra, és minden olyan fejlesztést is befagyasztottak, amelyet saját, vagy részben saját forrásból terveztek megvalósítani.

A sport és civil szervezetek támogatását felfüggesztették, a főként fiataloknak szóló otthonteremtési, lakhatási hozzájárulást befagyasztották, s minden olyan tevékenységüket "jegelik", amelyek nem kötelező önkormányzati feladatok - nagyjából így tervezik megtakarítani azt a félmilliárd forintot, amely a járvány következtében a város kasszájában szeptemberig várhatóan hiányként jelentkezik - mondta a Népszavának Budai Lóránt, Jászberény ellenzéki összefogással tavaly megválasztott, jobbikos polgármestere.

Dunaújvárosban egy szűk csoportot már érintett a megtakarítás, az önkormányzati dolgozók közül azoknak az óvónőknek, akik nem vállalták, hogy részt vesznek az idősellátásban, csökkentették a bérét, más területen azonban nem kellett sem a bérből, sem a dolgozói létszámból lefaragni, s az acélvárosban bíznak benne, ha a kormány nem talál ki újabb, az önkormányzatokat érintő sarcot, megoldott a működésük.

Nagyatád polgármestere, Ormai István is úgy nyilatkozott, hogy töröltek néhány tervezett beruházást, csökkentették a civil szervezetek és a sportegyesületek támogatását, s a fürdőből, melyet a járvány miatt be kellett zárnunk, elküldtek öt embert, a többieket pedig nyolc helyett hat órában alkalmazzák.