Az iskolák zavartalanul tudtak és remélhetőleg tudnak is működni, jelenleg 46 iskolában és 21 óvodában van rendkívüli szünet - mondta az operatív törzs napi tájékoztatóján Müller Cecília tisztifőorvos.

Az őszi szünet alatt fertőtlenítő nagytakarítást fognak végezni. Ahol volt egy vagy több megbetegedés, ott a honvédelem közreműködését is kérik, ezekben az intézményekben egy sokkal alaposabb fertőtlenítésre lehet számítani.

Ugyancsak oktatási területen Müller elmondta, a hidegebbre forduló időben a testnevelésórákat megtarthatják zárt térben is, kellően nagy a légtér egy tornateremben. Az öltözőkben kialakuló zsúfoltságot kell kerülni, illetve figyelni kell arra, hogy a különböző csoportok ne keveredjenek.

Müller az őszi szünetre is azt tanácsolta, hogy ha bármilyen tüneteket mutatnak a gyerekek, akkor különítsék el őket az idősebb családtagoktól amennyire csak lehetséges.

Továbbra is felfutóban a járvány

Az összes igazolt koronavírusos eset 48757. Számítani lehetett arra, hogy a pozitív esetek a járvány haladásával az elhunytak száma is emelkedni fog. A törzs előre jelezte már ezt az eshetőséget 4-5 héttel ezelőtt, mondta Müller.

Hozzátette, hogy a keddre közölt 989 újabb eset nem a teljes szám, mivel informatikai problémák miatt nem érkezett be az összes adat, amit várhatóan a szerdai értékhez fogják hozzáadni.

Megismételte: keddre elhunyt  38 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1211 főre emelkedett,14637-en  pedig már meggyógyultak. A legfiatalabb elhunyt 40, a legidősebb 99 éves volt. Az aktív fertőzöttek száma 32 909 fő. Az aktív fertőzöttek 30  százaléka, az elhunytak 40 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti.

Mára 1211 fő halála hozható kapcsolatba a koronavírussal.

Emelkedő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma is, szerencsére a gyógyultak számára is, de az egész világon emelkedő számadatokat lehet megfigyelni.

Eddig 909 egészségügyi dolgozót vezényeltek át. Intenzív aneszteziológusok, szakápolók, segédápolók voltak köztük, a nem súlyos esetek ellátására pedig belgyógyászokat, pulmonológusokat és ápolókat vezényeltek át.

Müller nem hallott olyanról, hogy valaki nem tett volna eleget az orvosok közül az átvezénylésének.

Sokasodnak a nehézségek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nagyon nehéz időszak jön, ezért fontos az intézkedéscsomag, amivel ellaposítható a járványgörbe, csakúgy mint tavasszal, akkor is az volt a cél, hogy ne legyen kezelhetetlen teher az ellátórendszeren.

Müller szerint kerülni kell a tömegrendezvényeket. Ez nem csak az október 23. ünnepségeket érinti, amelyek jelentős részét amúgy is lefújták, hanem egyéb összejöveteleket is mérsékelni kell. Ezeken a helyeken tud legjobban terjedni a vírus.

Kiszállították mindenhova az influenza elleni védőoltásokat. Első körben a krónikus megbetegedésben, szenvedők, illetve a 60 éven felüliek számára ajánlott.

Kiss Róbert rendőr alezredes szerint ismeretlen csalók fertőtlenítési feladatokat hirdetnek az interneten, fejléces iratokkal igyekeznek megtéveszteni a lakosságot. Magáningatlanok esetén ilyet csak szükség esetén rendelnek el, az érintetteket erről értesítik. Ha ismeretlenek a semmiből jönnek fertőtleníteni, szóljanak a járványügyi hatóságoknak - mondta Kiss.

Az elmúlt 24 órában 35 rendőrintézkedés volt, eddig 550 személy ellen intézkedtek, mert a buszon nem vagy nem jól hordták a maszkot.