Szerdára virradóra csak egyetlen új fertőzött került a koronavírus-regiszterbe (4078 fő), ám két, súlyos állapotú beteg meghalt, így 567 család gyászol Magyarországon. Meggyógyult ugyanakkor már 2547 fertőzött, így az aktív esetek száma már csak 964, igaz, közülük 16-an még mindig súlyos állapotban vannak, ezért az operatív törzsnek szerdán is volt mire figyelmeztetnie - idézi a napi tájékoztatón elhangzottakat az Infostart.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője bejelentette, a veszélyhelyzet végével megszűnik az operatív törzs napi tájékoztatója a szerdai nappal, a további információkat a Koronavírus.gov.hu portálról lehet majd elérni. Elmondta azt is, helyreáll a rend a Kormányinfón is, csütörtöktől újra fizikailag fogadják az újságírókat.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője röviden felidézte, mi mindent tett eddig az ügyeleti központ.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta, a gyógyultak száma mintegy a triplája az aktív fertőzöttekének, és már csak 210-en vannak kórházban, 16-an lélegeztetőgépen. 242 139 laboratóriumi teszten van túl az ország.

A fertőzöttek 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi.

Az aktív fertőzöttekről elmondta, több mint harmaduk budapesti - minden további információ a Koronavírus.gov.hu portálon. Öt megyében egyáltalán nincs aktív fertőzött.

Nem volt haláleset Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében.

Alapbetegség nélkül 24 fő koronavírusos hunyt el - tette hozzá Müller Cecília.

Valamennyi fertőzött 45 százaléka az idős korosztályból került ki, 30 év alatt nem volt haláleset, 20 év alatt 90 regisztrált fertőzöttet találtak.

100 ezer főre kivetítve: 41 fő fertőződött meg országosan, az elhunytak rátája 5,8.

Búcsúzóul a köszönetnyilvánítások során Gál Kristóf azt is tisztázta, hogy Müller Cecília megjelenése nem stylistoknak köszönhető, a tiszti főorvos saját ruháiban szerepelt a napi tájékoztatókon.