Erős reggel volt - mondta a miniszterelnök a Facebookra feltöltött videójában, amelyen az Operatív Törzs szombat reggeli üléséről távozva beszélt és amelyen az egészségügyi védekezést tekintették át.

A miniszterelnök szerint az egészségügy fölkészült a következő hullám kezelésére. Több mint 10 ezer szabad kórházi ágy van, ha romlana a helyzet, a lélegeztetőkészülékek rendben vannak, a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre - mondta Orbán Viktor, aki azt is hozzátette: ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha elkapja a koronavírust.

A kormányfő elmondása alapján a szerdai kormányülésre készítettek elő jó néhány döntést. Mint mondta, szeretnék elérni, hogy azt a kevés szabályt, amelyeket a maszkviselésre, a boltok, a közlekedési eszközök használatára kidolgoztak, azt ki is tudják kényszeríteni, érvényesíteni tudják.

Tisztelettel kérjük az embereket, hogy tartsák be ezeket a szabályokat, de ha nem tartják be, most már szankciókat is kell hozzá kötni.

Mi lesz az iskolákkal?

A kormányfő kitért az iskolák üzemeltetésére is.  Eddig három iskolát és 16 óvodát kellett bezárni, a többi helyen a tanítás többé-kevésbé a megszokott rendben zajlik. Orbán Viktor ugyanakkor hozzátette:

Október 1-től az iskolába történő belépéskor lesz kötelező hőmérséklet vizsgálat is.

Már majdnem megvan a vakcina hatósági ára

A kormányfő most is elmondta, hogy hatósági árasak lesznek a koronavírus-tesztek.

Közel vagyunk ahhoz, hogy a tesztek hatósági árát meg tudjuk határozni, az árról a szerdai kormányülésen döntenek majd.

Ugyanakkor azt is elismételte, hogy az influenza elleni védőoltást - amit önkéntesen lehet kérni - ingyenessé teszik az egész országban.

A kormányfő közlése szerint az Operatív Törzs ülése után gazdasági szakemberekkel vitatja meg a járványügyi helyzetet. Mint mondta, a védekezés egyik célja, "hogy mentsük az embereket", a másik célja, hogy "megvédjük Magyarország működőképességét".

Nem béníthat meg bennünket újra a vírus

- hangsúlyozta a miniszterelnök.