Hétfő reggelre 2680-nal nőtt az új esetek száma Magyarországon, így a fertőzöttek száma 753 ezer fölé emelkedett - közölte a koronavirus.gov.hu. 

A koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségben (Covid-19) és szövődményeiben életét vesztette 197 beteg, így a járvány halálos áldozatainak száma 25 381-re emelkedett. A gyógyultak száma meghaladja a 458 ezer főt.

Hétfő reggel közel 270 ezer aktív fertőzöttet tartottak nyilván a magyar hatóságok, 8650 beteget ápoltak kórházban és 1052-en voltak lélegeztetőgépen. 

Közben folytatódott az oltási program, a beoltottak száma hétfőre megközelítette a 3,3 milliót, közülük majdnem 1,4 millióan már a második oltáson is túl vannak. 

A kormányzati járványoldal ismertette a jelenlegi járványszabályokat: 

 

  • A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz.
  • A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is.
  • Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok már készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Jelentős segítség a vendéglátóhelyek számára, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.
  • A kormány emellett május 23-ig meghosszabbította a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése a célja.
  • A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatában életbe lépett intézkedések szerint az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között nyitva lehetnek, és átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. Nyitva lehetnek a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • Szabadidős sport tevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban - továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

 

A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.